Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Město Chodov bude vlastníkem evangelického i katolického kostela

Kraje: Karlovarský / kir / ČTK, red. / 21. ledna 2022 11:56
Město Chodov bude vlastníkem evangelického i katolického kostela

evangelický kostel v Chodově (v pozadí kostel katolický)
Autor: www.ccechodov.estranky.cz

Chodov (Sokolovsko) - Chodov na Sokolovsku získá do svého majetku evangelický kostel v centru města. Po kostelu svatého Vavřince jde o druhou církevní památku, kterou bude město spravovat. Na bezúplatném převodu se radnice domluvila s místním farním sborem Českobratrské církve evangelické (ČCE). Kostel nyní čekají opravy v řádech milionů korun, řekl dnes novinářům chodovský starosta Patrik Pizinger (Místní).

"Je to obdobné rozhodnutí jako před 18 lety s naším katolickým kostelem. Kostel si převezmeme do svého majetku s tím, že i nadále tam bude sbor fungovat tak, jak je zvyklý. My postupně zajistíme opravu jeho fasády, střechy a rekonstrukci vybavení, jako jsou třeba varhany," řekl Pizinger.

Kostel je podle něj v celkem dobrém stavu. S opravami chce město začít již v příštím roce. Financovat je chce za přispění dotací. Provozní náklady vyjdou město na desítky tisíc korun.

Město tak získá další prostor, kde se budou moci konat koncerty nebo přednášky. Místo zde najde několik desítek návštěvníků. Dosud může město ke kulturním akcím využít nově vybudovanou uměleckou školu či kostel svatého Vavřince.

Město Chodov bude vlastníkem evangelického i katolického kostela

evangelický kostel v Chodově
Autor: Wikipedia.org / Lubor Ferenc / Creative Commons

Pseudorománská památka je od roku 2018 na seznamu kulturních památek a je sídlem farního sboru ČCE. Základní kámen byl položen v roce 1906 o rok později byl kostel vysvěcen. Kostel vyprojektoval saský architekt Julius Zeissig, podle jeho projektů vznikly v regionu například i evangelické kostely v Nejdku nebo v Sokolově. Z původních tří zvonů se v kostelní věži dochoval pouze jeden. Původně všechny tyto kostely vlastnila Německá evangelická církev v Československu. Po vysídlení německého obyvatelstva je převzaly české církve.

Kromě evangelického kostela jsou v Chodově další čtyři nemovité kulturní památky, kostel svatého Vavřince, mariánský sloup, socha svatého Šebestiána a boží muka. Kulturní památkou je dále například zvon Jan Vilém nebo křížová cesta v kostele svatého Vavřince.

Kostel předají městu i evangelíci v Trmicích na Ústecku

K podobnému rozhodnutí dospěl nedávno i farní sbor ČCE v Ústí nad Labem, který předá městu Trmice kostel Pána Ježíše. Sbor budovu po německých evangelících dlouhodobě nevyužívá. Spolu s evangelíky z Teplic a Litoměřic v kostele původně plánoval středisko Diakonie. Vzhledem k příliš vysokým nákladům na rekonstrukci budovy se nakonec rozhodl přesunout diakonický projekt přímo do prostor fary, kterou vlastní přímo v centru Ústí. Spolu s Církví československou husitskou pak evangelíci v Ústí využívají ještě velký novorománský chrám apoštola Pavla tzv. "červený" kostel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)