Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Barokní soubor kostelů na Broumovsku se stal národní kulturní památkou

Kraje: Královéhradecký / kir / Vlastní zpráva / 28. ledna 2022 10:50
Barokní soubor kostelů na Broumovsku se stal národní kulturní památkou

Kostel sv. Markéty v Šonově na Broumovsku
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

Broumov -

Vláda ve středu prohlásila soubor kostelů z Broumovska národní kulturní památkou. Stavby slavných architektů otce a syna Dientzehoferových se tak dočkají třeba i dalších peněz na opravy.  Rozhodnutí přivítali zástupci broumovského děkanství i Královéhradecký kraj, který podnět na zařazení staveb na seznam podal už na začátku minulého roku, informuje server iRozhlas.cz.

Zařazení mezi národní kulturní památky poskytuje kostelům nejvyšší možný stupeň ochrany a větší možnosti získat na jejích opravu dotace například z Evropské unie.

Kostely aktuálně slouží církvi a věřícím k bohoslužbám, jsou ale také přístupné návštěvníkům tohoto pohraničního výběžku u hranic s Polskem. Jejich autoři - otec a syn Dientzenhoferové - je postavili mezi lety 1719 a 1743, i tohle krátké období z nich dělá ojedinělý soubor.  Jako jediný z broumovské skupiny barokních kostelů nebyl navržen Dientzenhofery kostel v Martínkovicích. Jeho autorem je zřejmě Martin Allio z Löwenthalu a kostel stavěl jeho synovec Jan Baptista Allio.

Podle ministra kultury Martina Baxy z ODS mohou kostely coby národní kulturní památka přivést do oblasti i další turisty. „Popularizace těchto památek, jméno otce a syna Dientzenhoferových, hodnota barokní krajiny, nejde jen o tyto památky, ale i o samotnou krajinu, to vše vytváří mix, který může vést k růstu zájmu o Broumovsko."

Splnil se tak sen faráře Martina Lanžiho, který společně s dalšími lidmi o záchranu kostelů a jejich opravy dlouho usiloval a hledal podporu třeba i za oceánem. Kdysi přitom přemýšlel jinak, vzpomíná s úsměvem. „Já jsem nikdy kostely opravovat nechtěl. Na fakultě jsem říkal spolužákům, že pokud dostanu staré kostely, tak je zbourám. A ejhle, Dientzenhofer," glosoval rozhodnutí vlády podle Českého rozhlasu Lanži.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)