Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nuncius Balvo se naposledy účastnil jednání České biskupské konference

Domácí zpravodajství / vap / cirkev.cz,red. / 30. ledna 2022 19:39
Nuncius Balvo se naposledy účastnil jednání České biskupské konference

Účastníci zasedání ČBK v kostele v Praze na Barrandově
Autor: Clovekavira.cz / Jaroslav Šerých

Praha - Biskupové Čech, Moravy a Slezska se setkali od 25. - 26. ledna v Praze na 130. plenárním zasedání České biskupské konference, která sdružuje římsko-a řecko-katolické biskupy. Jednání se účastnili i zástupci apoštolské nunciatury, apoštolský nuncius arcibiskup Charles D. Balvo, Giuseppe Silvestrini, a předsedové konferencí ženských a mužských řádů, sestra Krista Chládková a arciopat Prokop Siostrzonek. O jednání podrobně informuje server cirkev.cz.

Samotnému zasedání předcházelo pracovní setkání členů ČBK s vyššími řeholními představenými, které bylo věnováno tématu (Zasvěcená) žena v církvi. V kostele sv. Vojtěcha v Praze-Dejvicích se následně konala ekumenická bohoslužba v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů se zástupci křesťanských církví sdružených v Ekumenické radě církví. Hlavním celebrantem bohoslužby byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, předseda ČBK, kazatelem biskup Tomáš Tyrlík, předseda ERC. Biskupové si také prohlédli nový kostel na Barrandově, kde slavili liturgii.

Biskupy v rámci zasedání naposledy pozdravil apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Charles D. Balvo: „Svatý otec mě na soukromé audienci požádal, abych přijal novou misi jako apoštolský nuncius v Austrálii, což mě velmi překvapilo,“ uvedl mimo jiné arcibiskup Balvo a dodal: „Děkuji za možnost působit v této krásné zemi. Během svého pobytu v České republice jsem se tu setkával s hlubokým smyslem pro víru, naději a lásku. Jedna z nejvíce povzbudivých věcí, co jsem tu zažil, je nemalý počet mladých lidí a dětí, kteří se ve farnostech podílejí na životě církve…Tuto zemi opravdu miluji a moc mi bude chybět, stejně jako i lidé, se kterými jsem se zde setkal…Budu se za vás modlit a také prosím o vaše modlitby,“ dodal končící apoštolský nuncius Charles D. Balvo.

Nuncius Balvo se naposledy účastnil jednání České biskupské konference

apoštolský nuncius arcibiskup Charles Daniel Balvo
Autor: https://www.facebook.com/svatovitskakatedrala

Kardinál Dominik Duka reflektoval situaci v dnešní společnosti a v církvi doma i v zahraničí. Mimo jiné upozornil na těžkou situaci na Ukrajině, nutnost podpory ukrajinského arcibiskupa řeckokatolické církve Svjetoslava Ševčuka a vyzval také k modlitbám za Ukrajinu.

Členové ČBK dále hovořili o přípravě 10. světového setkání rodin, které se bude konat od 22. do 26. června. Setkání se letos uskuteční v hybridním formátu, mimo konferenci v Římě, která proběhne za účasti mezinárodních delegací rodin, se současně každá diecéze stane centrem místního setkání rodin a komunit. Biskupové hovořili i o přípravách a programu Celostátního setkání mládeže, které proběhne od 9. do 14. srpna v Hradci Králové.

Biskupové se věnovali rovněž ekonomickým otázkám, schválili rozpočet na rok 2022 Charity ČR, České katolické Charity i České biskupské konference. Odsouhlasili finanční podporu dvou mezinárodních projektů realizovaných Charitou ČR ze sbírky ČBK na Blízký východ z roku 2021, ve které bylo vybráno celkem cca 6,7 milionu Kč. První projekt se týká nouzové zdravotnické pomoci pro obyvatele Libanonu ve spolupráci s Charitou Libanon a Charitou Švýcarsko. Druhým je projekt Charity ČR podpora odolnosti zranitelných členů komunity v městských a venkovských oblastech v oblasti Hamdaniya, guvernorátu Ninewa v Iráku.

V rámci plenárního zasedání se uskutečnil také studijní blok na téma ekumenismus s doc. dr. Robertem Svatoněm nazvaný Nezvratnost společné cesty v měnící se ekumenické krajině. Biskupové se rovněž věnovali probíhajícímu synodálnímu procesu. Na plénu vystoupili členové Národního synodálního týmu, kteří informovali nejen o činnosti týmu a realizovaných krocích, ale také o přípravě na synodální setkání na závěr diecézní fáze a o tom, jaká by měla být v synodálním procesu úloha biskupa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)