Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Diakonie v Broumově má ve světě unikátní třídicí linku textilu

Kraje: Královéhradecký / vap / iROZHLAS.cz / 30. ledna 2022 20:37
Diakonie v Broumově má ve světě unikátní třídicí linku textilu

Ilustrační foto
Autor: diakoniebroumov.org/

Broumov - Pracovníkům broumovské Diakonie  pomáhá třídit textil unikátní linka, podle Českého rozhlasu jediná svého druhu na světě. Její vývoj trval tři roky. Třídění textilu je teď podle vedení sociálního družstva výrazně efektivnější. Na malém prostoru a s méně pracovníky, je možné oblečení třídit do téměř šesti desítek kategorií.

„Tohle je naše nová třídící linka, která usnadní lidem práci. I ty nejpomalejší ženy zvýšily svůj výkon o 80 až 100 procent oproti normálnímu třídění," tak popisuje předseda sociálního družstva Diakonie Broumov Pavel Hendrichovský novou třídící linku.

„Linka je unikátní nejen v Evropě, ale v celém světě. Dá se různě modifikovat na třídění plastů a jiných komodit."

Pavel Hendrichovský vysvětluje, v čem je tato nová třídící linka lepší a výkonnější oproti té původní. „Tato linka dokáže točit materiál dokola až do úplného vytřídění. Ženy se nemusí trápit s nakládáním pytlů a tříděním. Je to pro ně mnohem lepší a efektivnější."

Stojí tu sedm pracovnic a linka jede pořád dokola. Až se z toho trochu točí hlava. „Je to takový kolotoč. Člověk si musí zvyknout na ten kruh a pohyb. Přijíždí pytle, přebírá se to a hází dolů. Na tom páse je to přehlednější, tím pádem je také větší produktivita práce. A hlavně je to lehčí," potvrzuje Šárka Řeřábková, pracovnice broumovské diakonie.

Pavel Hendrichovský upřesňuje, že sama diakonie se na výrobě této třídící linky podílela. „Máme zkušenosti z běžných, rovných pásů, které používají konkurenční firmy, které na velkém prostoru třídí velké množství textilu. Ale my jsme to dokázali udělat na malém prostoru a je to efektivnější. Nevím o žádné takové podobné lince nikde na světě."

Diakonie Broumov nemá na kruhovou třídící linku patent, ale užitný vzor. To znamená, pokud by chtěl někdo z dalších výrobců jít stejnou cestou, musí se s diakonií spojit.

Dříve pracovnice Diakonie Broumov za hodinu vytřídily zhruba 150 kilogramů oblečení, teď je to téměř dvojnásobek, uzavíra server iRozhlas.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)