Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán potvrdil prodej problematické luxusní nemovitosti v Londýně

Ze světa / vlu / ČTK / 31. ledna 2022 9:44
Vatikán potvrdil prodej problematické luxusní nemovitosti v Londýně

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Sean Ang

Vatikán - Vatikán včera potvrdil prodej problematické luxusní nemovitosti v Londýně. Šéf ekonomického sekretariátu Vatikánu Juan Antonio Guerrero Alves oficiálním vatikánským médiím řekl, že smlouva na prodej nemovitosti byla podepsána a Vatikán dostal od kupce zálohu. Deník Financial Times informoval o transakci už loni. Podle něj Vatikán prodělá na prodeji zhruba 100 milionů liber (2,9 miliardy korun).

„Smlouva o prodeji byla podepsána, dostali jsme desetiprocentní zálohu a vše by mělo být dokončeno v červnu,“ uvedl Guerrero Alves. Uznal, že církevní stát nemovitost prodává za nižší cenu, než kolik činní její hodnota v účetnictví Vatikánu.  Výši ztráty ani hodnotu transakce ale neupřesnil.

„Ztráta z údajného podvodu, o kterém se hodně mluví a který nyní posuzují vatikánské soudy, již byla zohledněna v rozpočtu. Budova byla prodána nad rámec ocenění, které jsme měli v rozpočtu, a ocenění provedeného specializovanými institucemi,“ doplnil Alves.

Na konci loňského roku deník Financial Times uvedl s odkazem na nejmenované osoby seznámené s transakcí, že Vatikán budovou v londýnské čtvrti Knightsbridge prodává za zhruba 200 milionů liber (5,9 miliardy korun). Deník tehdy uvedl, že ztráta bude činit přes 100 milionů liber.

Nevýhodná akvizice luxusních nemovitostí v Londýně vyvolala ve Vatikánu rozsáhlý finanční skandál. V procesu kvůli zpronevěře peněz jsou obžalovaní i kardinál Giovanni Angelo Becciu, který musel odejít z vysokých vatikánských postů, a jeho bývalá spolupracovnice Cecilia Marognaová. Oba ale obvinění odmítají.

Investované prostředky pocházely mimo jiné z takzvaného Svatopetrského haléře, finančních darů věřících z celého světa věnovaných katolické církvi. Tyto peníze jsou podle Vatikánu určené na „mnoho různých potřeb univerzální církve a pomoc pro nejvíce potřebné“.

Guerrero Alves také oznámil, že rozpočet Svatého stolce se letos výrazně zvýší, a to z 300 milionů eur (7,5 miliardy korun) na 800 milionů eur (19,5 miliardy korun). Stane se tak, protože pod Svatý stolec přejdou některé instituce a firmy, například velká nemocnice na jihu Itálie. Hospodařit bude Vatikán se schodkem 33 milionů eur. Vloni byl schodek 42 milionů eur (zhruba miliarda korun).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)