Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Hromnice se slaví svátek Uvedení Páně do chrámu

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz, pastorace.cz, red. / 2. února 2022 17:26
Na Hromnice se slaví svátek Uvedení Páně do chrámu

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Shehan Peruma

Praha, Brno, Ostrava - Svátek Uvedení Páně do chrámu (2.února) se lidově nazývá Hromnice. Tento den se slaví i Světový den zasvěcených osob.

Tento svátek byl dříve také označován jako „Obětování Páně“ či „Očišťování Panny Marie“. Dříve v tento den končila doba vánoční. Dnešní svátek je také podobenstvím ochoty zasvětit vlastní život vyšším ideálům, a proto se v katolické církvi dnešní den slaví také jako Den zasvěceného života. V tento den se řeholníci a řeholnice schází k bohoslužbě a setkání se svými diecézními biskupy.

Svátek připomíná událost z Lukášova evangelia (2, 22-38), kdy Maria a Josef přinesli podle židovského obyčeje Ježíše 40. den po narození do jeruzalémského chrámu, aby jej zasvětili Bohu. V chrámu se setkali s prorokyní Annou a spravedlivým starcem Simeonem, který Ježíše nazval „světlem k osvícení národů“. 

V Jeruzalémě se dnešní svátek slavil už v 5. století, v Římě od 7. století pod názvem Setkání (Hypapante, řec.). Od 10. století se objevuje v liturgických knihách na Západě název Očišťování Panny Marie. U nás se tento svátek postupně začal lidově nazývat Hromnice. V tento den se během bohoslužby světí svíce, které se dávaly za okna s prosbou o Boží ochranu před blesky. Lidový název „hromnice“ vznikl právě kvůli svěcení svíček, které se rozsvěcely při modlitbě v "temných chvílích života", např. i při bouřce...

Liturgie v tento den vyzdvihla především skutečnost setkání dítěte Ježíše a starce Simeona. Proto také byl tento svátek v řeckém prostředí pojmenován Hypapanti, tj. setkání. V tomto setkání dítěte a starce vidíme setkání zanikajícího pohanského světa a nového začátku v Kristu. Druhý význam svátku navazuje na slova Simeona, jenž toto dítě nazývá „světlem k osvícení pohanů“. V návaznosti na tento výrok se tento svátek postupně přetvářel ve slavnost světla. Teplé světlo svící má být výstižným symbolem pro světlo větší, které vychází z postavy Ježíše.

V Římě pak toto světelné procesí vytlačilo ohlušující a nevázaný pohanský průvod, takzvané Amburbale. Světelné procesí – viditelné střetnutí tmy a světla – nám má dodat odvahu, abychom setkávání s Bohem nevnímali jako ztrátu času, nýbrž jako jedinou cestu, která může temnotě a chaosu dát smysl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)