Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Delegáti německé Synodální cesty podpořili dobrovolný celibát nebo účast laiků na nominaci biskupů

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 7. února 2022 15:51
Delegáti německé Synodální cesty podpořili dobrovolný celibát nebo účast laiků na nominaci biskupů

Ilustrační foto: logo německé synodální cesty

Frankfurt nad Mohanem - Ve čtvrtek 2. února bylo ve Frankfurtu nad Mohanem zahájeno III. plenární zasedání německé Synodální cesty. Do neděle 6. února projednalo 14 pracovních předloh ke čtyřem tématům, která budí v Německu největší zájem: podoba kněžství, výkon moci, sexuální morálka a postavení žen v církvi. Pravděpodobně největší emoce budí morální témata. Konec „dvojí morálky“, která klade odlišné nároky na duchovenstvo a laiky, především ty s homosexuální orientací, požaduje iniciativa 125 aktivistů „#OutInChurch“, která zveřejnila svůj manifest 24. ledna tohoto roku.

III. zasedání Synodální cesty se podle serveru katholisch.de zúčastnila řada významných osobností německé katolické církve, mezi nimiž je např. Nikola Eterovic, apoštolský nuncius původem z Chorvatska (jako pozorovatel), Irme Stetter-Karpová, předsedkyně ZdK (Ústřední výbor německých katolíků), Georg Bätzing, limburský biskup a předseda DBK (Německé biskupské konference), Rudolf Voderholzer, řezenský biskup a zástupce výrazně konzervativní menšiny, Julia Knopová, profesorka dogmatiky na univerzitě v Erfurtu, Philippa Rathová, řeholnice kláštera benediktinek v Eibingen, nebo Mara Kleinová, nejmladší účastnice Synodální cesty jako zástupkyně queer-osob.

Podle erfurtské profesorky dogmatiky Julie Knopové toto zasedání ukáže, zda jsou němečtí biskupové otevření reformám, nebo zda se ve skutečnosti schovávají za poslušnost vůči římské kurii.

Předsedkyně ZdK Irme Stetter-Karpová je přesvědčená, že se Synodální cesta nachází v rozhodujícím bodě. Především laičtí účastníci synodního fóra „moc a spoluúčast v církvi“ si přejí výrazný posun.

Předseda německé biskupské konference Georg Bätzing ujistil, že presidium Synodální cesty zintenzívní rozhovory a kontakty se Synodem biskupů a jeho generálním sekretářem Mario Grechem. Zdůraznil, že papež František jeví o německou Synodální cestu velký zájem. Mohučský biskup Peter Kohlgraf hovořil na toto téma s papežem Františkem před dvěma týdny. Podle Kohlgrafa totiž Řím (římská kurie) a části katolické církve ve světě sledují německou Synodální cestu s nedůvěrou. Veškerá hlasování Synodální cesty však budou konzultována s představiteli světové církve.

Německá Synodální cesta o dva roky předešla celosvětovou Synodu o synodalitě (2021-2023), vyhlášenou papežem Františkem, jejíž diecézní fáze začala na podzim minulého roku. Předseda DBK Georg Bätzing na závěrečné tiskové konferenci označil toto zasedání za velký úspěch. Velkou většinou bylo schváleno všech 14 přípravných dokumentů. V jednom z nich se uvažuje mj. o spoluúčasti věřících při volbě biskupů. Tři důležité texty získaly dvoutřetinovou většinu hlasů biskupů. Výsledky zasedání mají být pro celosvětovou Synodu o synodalitě německým přínosem a podnětem.

Podle časopisu The Tablet se na jednání plenárního zasedání většina z 215 účastníků vyslovila pro zdobrovolnění celibátu a 163 delegátů proti 42 hlasovalo pro jáhenskou ordinaci žen. Většina (177 hlasů) pak podpořila účast laiků na biskupských nominacích, pro byly i více jak dvě třetiny delegátů z řad biskupů.

Na jednání byla také ustanovena speciální kontaktní skupina, která bude prezentovat německé reformní kroky Vatikánu a bude v kontaktu se Synodem biskupů a jeho sekretářem kardinálem Grechem, píše Tablet.

Související články publikované v magazínu Christnet: 

Synodální cesta katolické církve v Německu

Nahá moc. Zastaví Řím „Synodální cestu“ německé církve?

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)