Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Město plánuje obnovu židovského hřbitova v Mnichově Hradišti zničeného za komunistického režimu

Kraje: Středočeský / kir / ČTK / 9. února 2022 12:05
Město plánuje obnovu židovského hřbitova v Mnichově Hradišti zničeného za komunistického režimu

Ilustrační foto
Autor: pixabay.com / ju-dit

Mnichovo Hradiště - V Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku by mohli na podzim začít s obnovou bývalého židovského hřbitova na kraji města. Hřbitov zničilo vedení města za komunistického režimu v 80. letech a současné vedení mu chce vrátit důstojnou podobu a dát pietní charakter. Na obnově spolupracuje s židovskou obcí, která městu pozemek hřbitova loni propůjčila. Náklady na obnovu budou kolem šesti milionů korun. Polovinu by mohl uhradit nadační fond Škoda Auto, který bude o podpoře rozhodovat v březnu, zbytek uhradí město. ČTK to řekl starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman (Žijeme pro Hradiště).

Původně měla proměna zdevastovaného prostoru v pietní místo začít už loni. "Tempo příprav významně ovlivňuje fakt, že musíme postupovat mimořádně citlivě. Pozemek není ve vlastnictví města a Mnichovo Hradiště jej má od Federace židovských obcí v ČR pouze v dlouhodobé zápůjčce," uvedl Lochman. Na místě není možné vzhledem k povaze prostoru kopat a dělat hluboké sondy. K první studii měli podle Lochmana připomínky zástupci židovské obce a zpozdila se také práce projektanta. "Kromě pomníku, na který bude vypsaná samostatná soutěž, je nyní projekt hotový, čeká nás zajištění financí a výběr dodavatele, po zahájení prací by pak mohlo být do tří měsíců hotovo," řekl Lochman.

Židovský hřbitov je součástí městského lesoparku, který město postupně zvelebovalo už od roku 2016. Počítá se s obnovou obvodové zdi, jejíž základy se dochovaly, ovšem pouze v symbolické výšce 50 centimetrů. V prostoru hřbitova nechá město zbudovat mlatové pěšiny, informační panely a na jaře příští rok vysadí květiny a keře. Dominantou by měl být pomník se soupisem jmen lidí, kteří zde byli pochováni. Podle Lochmana by se díky práci místního městského muzea mohlo podařit takto zmínit jména zhruba 80 procent všech pochovaných.

V místech poblíž řeky Jizery v Mnichově Hradišti se židovský hřbitov nacházel v letech 1800 až 1982. Poslední pohřeb se zde uskutečnil v roce 1941, poté hřbitov chátral. V roce 1982 tehdejší předseda národního výboru nechal strhnout zdi a většinu náhrobků nechal zavézt.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)