Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Petrovicích na Ústecku mají kostel s prosklenou střechou

Kraje: Ústecký / kir / ČTK / 9. února 2022 12:17
V Petrovicích na Ústecku mají kostel s prosklenou střechou

Detail prosklené střechy kostela v Petrovicích
Autor: www.nuts2severozapad.cz/

Petrovice - V Petrovicích na Ústecku mají kostel s částečně prosklenou střechou. Město se nechalo inspirovat v Neratově v Královéhradeckém kraji, kde rovněž zastřešení vyřešili částečným zasklením. Opravy na sakrální památce v Petrovicích ještě nejsou u konce, letos chce město sehnat dotaci na fasádu. ČTK to řekla starostka Andrea Kortanová.

"Střecha byla propadlá od roku 1988 a zhruba v roce 2016 v rámci revitalizace středu obce, tak se z dotací revitalizovalo jak náměstí, tak i střecha," uvedla Kortanová. Zastřešení podle ní vyšlo asi na čtyři miliony korun a bylo převážně financováno z Regionálního operačního programu severozápad Evropské unie. "Není prosklená velká část střechy, prosklený je vlastně štít a dva metry na každou stranu," popsala starostka. Později nechala radnice opravit věž kostela zhruba za 1,3 milionu korun, kdy 400.000 korun přispěl Ústecký kraj. Letos by ještě měly přijít na řadu opravy vnějších omítek. "Zažádali jsme o dotaci, ale ještě nevíme, kolik korun dostaneme, ale rozpočet na fasádu je okolo dvou až tří milionů korun," řekla starostka.

V Petrovicích na Ústecku mají kostel s prosklenou střechou

Interiér kostela v Petrovicích
Autor: www.nockostelu.cz

V kostele se i přes potřebu dalších úprav konají společenské akce, bylo v něm například několik svateb i posledních rozloučení. Objekt slouží obci také jako komunitní centrum. "Takhle to bude sloužit i dál, až se udělají vnitřní omítky, ochoz a podlahy, které jsou teď kamenné," uvedla Kortanová. Podle ní opravy v součtu vyjdou na více než deset milionů korun.

Atypicky orientovaný kostel svatého Mikuláše v Petrovicích stojí od roku 1793. V době napoleonských válek sloužil jako lazaret a ošetřovna, v té době zmizela velká část mobiliáře. Po celou dobu existence chrám odolává nepříznivým vlivům horského klimatu a několikrát byl poničen krupobitím či vichřicemi. První vady na střeše se objevily už na konci 50. let minulého století a v roce 1985 byl kostel pro veřejnost definitivně uzavřen. V 90. letech se také uvažovalo o zbourání kostela s tím, že by se zachovala pouze jeho věž. Petrovice si chrám převzaly v roce 2004 se záměrem ho opravit a zachovat jej pro příští generace.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)