Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obnovení Univerzity Palackého v Olomouci tradičně připomenou zvony kostelů

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 10. února 2022 11:59
Obnovení Univerzity Palackého v Olomouci tradičně připomenou zvony kostelů

Katedrála sv. Václava v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / xkomczax / Creative Commons

Olomouc - Zvony tří olomouckých kostelů připomenou příští týden v pondělí počátek poválečné historie Univerzity Palackého (UP) v Olomouci. Rozezní se úderem 15:00 ve svatém Mořici, v kostele svatého Michala a také v katedrále svatého Václava. Symbolicky tím připomenou událost, kdy se 21. února 1946 touto cestou zvěstovalo Olomoučanům, že byl přijat zákon o obnovení olomoucké univerzity. Vysoká škola si toto datum připomene i řadou dalších akcí, informoval ČTK mluvčí UP Egon Havrlant.

Mnoho kulturních, vědeckých a společenských aktivit pro připomínku historie UP se koná pod hlavičkou Akademického týdne. "Ten je nejen připomínkou, že se univerzita v poválečném období znovu nadechla a stala se opět důležitou součástí Olomouce, ale jeho cílem je rovněž posilovat sounáležitost studentů a zaměstnanců s institucí, která se zásadním způsobem podílí na vzdělávání a vědeckém bádání v naší zemi," uvedl rektor univerzity Martin Procházka.

Součástí je akce Daruj krev s rektorem, která se od pondělí do pátku uskuteční na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Koná se již pojedenácté. Loni nemocnice evidovala tisíc "univerzitních" odběrů krve, což bylo o téměř 70 odběrů více než v roce 2020. "Od roku 2014, kdy odběry za UP takto počítáme, jich bylo celkem 5533, což odpovídá objemu více než 2700 litrů krve a krevní plazmy," uvedli zástupci UP na stránkách této akce.

UP chystá během těchto akcí také studentskou bohoslužbu zahájení letního semestru, setkání rektora a dalších představitelů univerzity se studenty a zaměstnanci při diskusi ohledně aktivit, výzev či problémech školy a chybět nebude ani promítání v Konviktu. Více informací je na na stránkách www.upol.cz.

Olomoucká univerzita je druhým nejstarším vysokým učením v zemi, založena byla v roce 1573. Po jejím obnovení v roce 1946 byly zákonem ustaveny čtyři fakulty: bohoslovecká, právnická, lékařská a filozofická. Po 40 let však nebyl zákon naplněn, neboť právnická fakulta přijala své první studenty až po listopadu 1989. Univerzita má nyní osm fakult, na kterých studuje přes 21.000 studentů, což je zhruba pětina počtu obyvatel Olomouce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)