Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

UNESCO zrekonstruuje dva kostely a mešitu v Mosulu

Ze světa / kir / vaticannews / 15. února 2022 22:00
UNESCO zrekonstruuje dva kostely a mešitu v Mosulu

Ilustrační foto z bohoslužby v kostele v Mosulu
Autor: ASF / La Croix / Safin Hamed

Mosul - Po osvobození iráckého města Mosulu od islámských extremistů pracuje UNESCO na obnově zničeného města. Díky spolupráci místních orgánů a mezinárodní pomoci dochází k postupné obnově kulturních a církevních památek. Po téměř čtyřech letech přípravných prací má v březnu začít rekonstrukce dvou kostelů a mešity, píše server Vatican News.

Mosul byl odedávna proslulý svým bohatstvím a rozmanitostí. Je známý díky staletému setkávání kultur a náboženství. Obsazení města takzvaným Islámským státem v letech 2014 až 2017 přineslo nesmírné ztráty. Více než 80 procent starého města bylo zničeno, včetně mnoha církevních budov. Rok po osvobození města zahájila generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová iniciativu, jejímž cílem je obnovit krásu a oživit ducha Mosulu. Na rekonstrukci se podílejí mezinárodní subjekty, které ve spolupráci s místními úřady usilují o navrácení zaniklé nádhery tohoto města.

Prvním partnerem, který se k tomuto úsilí připojil, jsou Spojené arabské emiráty. Poskytnou finanční prostředky na rekonstrukci kostela Panny Marie, který spravují dominikáni, syrsko-katolického chrámu Al-Tahera a mešity Al-Nouri. Rovněž Evropská unie se podílí na obnově více než 120 historických domů.

Kromě rekonstrukce zničených budov je cílem zapojit do procesu obnovy také obyvatele města. "Mám velkou radost, že se do obnovy svého města zapojilo mnoho mladých lidí," řekl Ernesto Ottone Ramírez, náměstek generálního ředitele UNESCO pro kulturu, který nedávno navštívil staré město Mosul. Jak uvedl, práce na kostelech a mešitě by mohly začít již v březnu.

Přípravná fáze byla zahájena na podzim 2018. Místa musela být nejprve odminována a poté se přikročilo k vyhledávání cenných prvků ve spolupráci s odborníky a studenty archeologie. Kromě obnovy architektury zahrnuje projekt UNECSO také řadu vzdělávacích a školících aktivit.

Při přípravě na rekonstrukci mešity Al-Nouri došlo k významnému objevu čtyř místností datovaných do 12. až počátku 13. století. Původně sloužily patrně k očistě, jak to naznačuje série vodních nádrží a kanálků při stěnách. Dataci umožnily nalezené mince z epochy Atabegů (1127-1233). Nález, který zahrnuje také řadu artefaktů z různých dob, je pro obyvatelé Mosulu znamením naděje. “Ukazuje dlouhou historii země a otevírá nové možnosti poznání a objevů jejího bohatého dědictví”- dodává podle Vatican News Ramírez.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)