Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Café Obýváček na Žižkově slouží jako místo pro vzájemné poznávání uprchlíků i Čechů

Kraje: Praha / vap / Vlastní zpráva / 22. února 2022 0:02
Café Obýváček na Žižkově slouží jako místo pro vzájemné poznávání uprchlíků i Čechů

Ilustrační foto
Autor: scps.diakonie.cz

Praha - Kavárna Café Obýváček sídlí na Praze 3 na Žižkově v Čajkovského ulici, funguje od roku 2017, kdy byla zřízena v rámci projektu "Hledaní pohostinnosti" koordinovaného Světovou luterskou federací a slouží pro vzájemné poznání uprchlíků mezi sebou i s lidmi z české společnosti. Organizačně náleží pod Diakonii Českobratrské církve evangelické, sekci pro práci s migranty. Kavárnu vede pracovnice diakonie Alena Fendrychová, která projekt kavárny představila pro zpravodajský web Světového luterského svazu. V rozhovoru se zamýšlí nad tím, jak pohostinnost pomáhá odstraňovat stereotypy o cizincích a uprchlících.

"Scházíme se každou středu odpoledne. Každý je zde vítán. Program je vytvářen na základě témat každodenního života s cílem propojit různé lidi bez ohledu na jejich národnost, věk, náboženství, kulturu apod. Většinou mluvíme česky. Vyzýváme lidi, aby se podělili o vzpomínky ze svých zemích, o svém dětství a rodině, o důležitých kulturních a náboženských praktikách a obřadech. Politickým tématům se snažíme vyhýbat, a když se objeví, nabízíme umírněný přístup," uvádí Fendrychová.

Klíčove pro pochopení náplně kavárny je, že nikdo by neměl být diskriminován kvůli svému náboženství nebo jiným rozdílům. Alena Fendrychová ze své dlouhodobé zkušenosti pociťuje značně negativní přístup k uprchlíkům u české společnosti, a vysvětluje:  "V naší společnosti chybí pohostinnost vůči uprchlíkům, které řada politiků úspěšně vykresluje jako bezpečnostní hrozbu, ale také vůči imigrantům, kteří jsou obecně vnímáni pouze jako užitečná pracovní síla." A dodává: "Z naší zkušenosti ve sborech se názor mnoha členů církve na cizince příliš neliší od mínění lidí z většinové společnosti. Mnoho členů církve, kteří jsou jinak empatičtí k potřebným a otevření k jiným lidem, mají tendenci se bát například muslimů a vyhýbat se jakémukoli kontaktu s nimi."

Většina Čechů nemá podle Fendrychové šanci potkat uprchlíky nebo jiné imigranty. Nemají tak zkušenost s lidmi z odlišné kultury nebo náboženství, a jsou tak ochotnější věřit velkému množství dezinformací a nepodložených tvrzení. Zřízení kavárny by tak mělo pomoci získat tuto zkušenost. A to i pro (či právě pro) členy církve.

Než byly schůzky kvůli pandemii odloženy, kavárnu navštěvovalo asi 40 lidí ze 12 zemí, na týdenních schůzkách jich bylo asi 6 až 10. Mezi pravidelné české účastníky patřili lidé z žižkovského diakonického střediska, dalších pražských sborů i veřejnost v okolí. Například jeden muž slyšel o kavárně v rozhlasovém rozhovoru v roce 2017 a začal ji pravidelně navštěvovat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)