Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mezináboženské prohlášení žádá duchovní v Rusku, aby apelovali na ukončení bojů

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 2. března 2022 0:09
Mezináboženské prohlášení žádá duchovní v Rusku, aby apelovali na ukončení bojů

Ilustrační foto: chrám ozbrojených sil v Moskvě
Autor: www.facebook.com

Praha - Představitelé náboženských komunit působících v České republice vyzvali duchovní v Rusku, aby využili svého vlivu a zasadili se o okamžité zastavení války na Ukrajině. Zástupci českých křesťanských církví, židovské a muslimské obce se dnes sešli k modlitbě a apelu za zastavení války v kapli Trauttmannsdorfského paláce na Hradčanech, jednom ze sídel ministerstva zahraničí. Na setkání vystoupil také nejvyšší představitel ukrajinských řeckokatolíků Vasyl Slivocký.

Výzvu zaslali nejvyššímu představiteli ruské pravoslavné církve, hlavnímu rabínovi Ruska i představitelům muslimů, buddhistů, hinduistů a dalším představitelům komunit víry v Rusku.

"Jsme povoláni k tomu, abychom se zastávali těch, kdo jsou pronásledováni, vyháněni ze svých domovů, ohrožováni na životě a zabíjeni. Skutečná víra je zdrojem síly k pomoci bližnímu, k praktickému milosrdenství vůči lidem v nouzi, k úsilí o mír a dobré sousedské vztahy mezi lidmi. Jsme otřeseni tragickými důsledky agresivní invaze ruských vojsk na Ukrajinu," uvedli v dopise.

Setkání se zúčastnil katolický kněz Tomáš Halík, vrchní zemský rabín Karol Sidon, patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Pokorný nebo představitel českých muslimů Vladimír Sáňka. Všichni apelovali na zastavení bojů a ruské agrese, biskup Václav Malý ale také připomněl, aby lidé s pomocí a modlitbou nezapomínali na demokraticky smýšlející ruské občany.

"Prosíme Vás, abyste pozvali Vaše věřící, aby se společně s námi společně modlili a usilovali o mír. Vyzvěte je, aby dali jasně vědět prezidentu (Vladimiru) Putinovi a dalším politickým představitelům, že si válku nepřejí," uvedli představitelé církví ve společném dopise.

Podobné znění dopisu zaslali také představitelům komunit víry v Bělorusku.

Ekumenická modlitba za ukončení ruské agrese, odstranění nenávisti a utrpení, za všechny, kdo jsou válečným děním zasaženi, se uskuteční v 19:00 na Staroměstském náměstí v Praze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)