Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruský patriarcha Kirill obviňuje z války na Ukrajině průvody gay hrdosti

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 7. března 2022 23:44
Ruský patriarcha Kirill obviňuje z války na Ukrajině průvody gay hrdosti

Vladimír Putin a moskevský patriarcha Kirill
Autor: Wikipedia.org / Wikipedia Commons

Moskva - Moskevský patriarcha Kirill ve svém nedělním kázání obvinil z ruské invaze na Ukrajinu liberální západní hodnoty, přičemž upozornil zejména na průvody gay hrdosti, informuje o tom deník The Moscow Times. Kirill vykreslil současnou válku v apokalyptikých barvách jako konflikt „mnohem důležitější než politika“.

Patriarcha Kirill konstatoval, že ve válce jde o to, „na které straně Boha bude lidstvo stát“ v otázce podpory průvodů gay hrdosti. Buď na straně západních vlád, které je povolují, nebo na straně jejich odpůrců na Ruskem podporované východní Ukrajině. 

Ruský církevní představitel charakterizoval průvody homosexuálů jako „test loajality“ vůči západním vládám, který tzv. separatistické republiky Luhanská lidová republika (LLR) a Doněcká lidová republikou (DLR) „zásadně odmítají“. A podle patriarchy Kirilla proto: „Již osm let probíhají pokusy zničit to, co existuje v Donbasu“.

„Průvody hrdosti mají ukázat, že hřích je jednou z variant lidského chování. Proto, abyste se mohli připojit ke klubu těchto zemí, musíte mít průvod hrdosti homosexuálů,“ řekl ve svém kázání v moskevské Katedrále Krista Spasitele.

„A v Donbasu dochází k odmítnutí, zásadnímu odmítnutí takzvaných hodnot, které dnes nabízejí ti, kdo si nárokují světovou moc,“ uvedl a dodal: „Pokud lidstvo přijme, že hřích není porušením Božího zákona, pokud lidstvo přijme, že hřích je variací lidského chování, pak lidská civilizace skončí." 

Hlava ruské pravoslavné církve, se vyjádřila k ruskému tažení na svého západního souseda už minulý týden. Tehdy oponenty Moskvy na Ukrajině označil za „síly zla“. Rusko také označil za skutečného vůdce svobodného světa.

Bohorodičko, vyžeň Putina

V Katedrále Krista Spasitele, ve které pronesl patriarcha nedělní kázání, v únoru 2012 pět členek skupiny Pussy Riot „zahrálo“ před ikonostasem píseň „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Text písně, který skupina nazvala „punkovou modlitbou“ kritizoval propojení ruské pravoslavné církve, prezidenta Putina, dalších politických představitelů a tajné služby FSB. Patriarcha Kirill, světským jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev, tehdy prohlásil, že šlo o „dílo Satana“ a že by dívky měly být potrestány. Pražský arcibiskup Dominik Duka tehdy zase jejich chování přirovnal ke Stalinovu řádění.

Ve své závěrečné soudní řeči členky Pussy Riot uvedly, že Kirill zneužil svou církevní pozici k podpoře Putinovy vlády. Dvě členky skupiny Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová nakonec byly odsouzeny k dvěma letům vězení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)