Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavný kněz z Ruska byl zatčen za protiválečné kázání

Ze světa / are / Vlastní zpráva / 9. března 2022 10:49
Pravoslavný kněz z Ruska byl zatčen za protiválečné kázání

Pravoslavný kostel v ruském městě Kostroma
Autor: Wikipedia.org / A. Savin / Creative Commons

Jaroslav (Rusko) - Pravoslavný kněz Ioann Burdin z obce Karabanovo (poblíž města Kostroma a Jaroslavi severozápadně od Moskvy) byl zatčen za kázání proti válce na Neděli všeobecného smíření (6.března), píše ruský server www.pravmir.ru . Již následující den, v pondělí 7. března, se měl jeho případem zabývat Krasnoselský okresní soud v Kostromské oblasti. Kněz byl odveden policií krátce po konci liturgie v chrámu Kristova vzkříšení. Je obviněn dle Zákoníku Ruské federace o administrativních (správních) narušeních, oddíl 20.3. o propagaci a demonstraci na veřejnosti atributů a symboliky nacistické nebo extremistické povahy nebo jiných zákonem zakázaných atributů a symboliky, konkrétně dle paragrafu 1 článku 20.3.3 "Veřejné akce zaměřené na diskreditaci jednání Ozbrojených sil Ruské federace za účelem ochrany zájmů Ruské federace a jejích občanů a udržení mezinárodního míru a bezpečnosti". Tento zákon vstoupil v platnost teprve minulý pátek a kněz tak má být jedním z prvních, který bude na jeho základě souzen.

Předmětem obvinění je dle protokolu – diskreditace ozbrojených sil Ruské federace za přítomnosti farníků a právě: "falešné informování farníků o přítomnosti ruské armády na Ukrajině a ostřelování ukrajinských měst (Kyiv, Odesa, Kharkiv...), vraždy občanů Ukrajiny (bratrů a sester v Kristu) a také zveřejnění informací s agitačními obrázky na webu".

Kázání bylo také zveřejněno na webu farnosti s odkazem na petici proti vojenské agresi na Ukrajině. Petice obsahovala mimo jiného tato slova: "My křesťané nemáme právo zůstat stranou, když bratr zabijí bratra, křesťan zabijí křesťana. Nemůžeme si stydlivě zakrýt oči a nazývat černé – bílým, zlo – dobrem, říkat, že Ábel pravděpodobně neměl pravdu, protože vyprovokoval svého staršího bratra". O této petici magazín Christnet již informoval.

Kněz později poskytl rozhovor serveru Novaja Gazeta, což je jedno z posledních nezávislých medií fungujících v Rusku. Portál Forum 24 zveřejnil překlad části rozhovoru, ve kterém Ioann Burdin uvádí, že pouze citoval při svém kázání z bible a nejednalo se o protiválečný text.

Protože obvinění spadá pod administrativní zákoník, ne trestní, kněz Ioann Burdin může být odsouzen k pokutě od 30 do 50 tisíc rublů jako fyzická osoba anebo k pokutě od 100 do 500 tisíc rublů jako osoba právní nebo veřejný činitel. Průměrná mzda kněze v Rusku je 25 tisíc rublů, což dnes není ani 5 tisíc korun.

Edit: Ioann Burdin byl nakonec odsouzen k zaplacení pokuty ve výši 30 tisíc rublů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)