Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V projektu Adopce Ukrajina mohou lidé podporovat rodiny uprchlíků

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 14. března 2022 1:12
V projektu Adopce Ukrajina mohou lidé podporovat rodiny uprchlíků

Ilustrační foto
Autor: Wikipedie.org / Jan Beránek / Creative Commons

Praha - Na pomoc válečným uprchlíkům zahájila Arcidiecézní charita Praha projekt Adopce Ukrajina. Vybere konkrétní ukrajinské rodiny, které uprchly před válečným konfliktem, a bude je s pomocí individuálních dárců podporovat. Bude je sociálně doprovázet až do chvíle jejich návratu do bezpečné Ukrajiny nebo úplné integrace do české společnosti. Charita to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

"V dnešní době překotné a občas nekoordinované pomoci budeme dárcům garantovat, že podporují rodiny, které patří mezi ty nejzranitelnější," uvedl ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec. Patří mezi ně senioři a ženy s dětmi, kteří v Česku nemají žádné příbuzné a kteří na Ukrajině nepatřili k movitějším příjmovým skupinám. Charita předpokládá, že do programu zapojí až několik stovek rodin.

Princip nové aktivity vychází z programu Adopce na dálku, v němž Arcidiecézní charita Praha pomohla již více než 35.000 dětí z chudých zemí ke vzdělání. I v programu Adopce Ukrajina si dárce bude moci "adoptovat" potřebnou ukrajinskou rodinu a přispívat pravidelně na pomoc. Kvůli ochraně soukromí nebudou znát dárci totožnost rodiny, ale Arcidiecézní charita Praha plánuje pořádat pravidelně setkání, kterého se mohou jak dárcovské, tak ukrajinské rodiny zúčastnit.

Protože ukrajinské rodiny bude třeba podporovat po dobu měsíců, možná i let, žádá charita případné dárce, aby si vybrali výši daru, který mohou pravidelně měsíčně zasílat. Číslo sbírkového konta je 749986/5500, variabilní symbol 4343.

Katolická církev i další církevní společenství v Česku pomáhají Ukrajině zmítané válkou od začátku konfliktu. Vyhlásily sbírky a postupně nabízejí ubytovací kapacity, nabízejí duchovní a psychologickou pomoc. Zejména s ubytováním pomáhají nejen jednotlivé farnosti, ale i řádové sestry v celé zemi.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)