Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyhlásil novou konstituci, otevřel laikům, včetně žen, cestu do čela vatikánských orgánů

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 19. března 2022 21:53
Papež vyhlásil novou konstituci, otevřel laikům, včetně žen, cestu do čela vatikánských orgánů

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com

Vatikán - Papež František dnes po letech příprav vyhlásil apoštolskou konstituci Praedicate Evangelium (Hlásejte evangelium) ukotvující reformu ústřední správy římskokatolické církve, známé jako kurie. Nový dokument, dostupný zatím pouze v italštině, vymezil pro římskou kurii větší misijní strukturu tak, aby mohla lépe sloužit místním církvím a evangelizaci. 

Nová pravidla také stanovují, že posty v čele vrcholných orgánů Vatikánu nemusí zastávat duchovní, ale mohou v nich působit i pokřtění laici včetně žen. Františkův 54stránkový text nahrazuje předchozí konstituci Pastor bonus (Dobrý pastýř) vydanou papežem Janem Pavlem II. v roce 1988. Nová pravidla vstoupí v platnost 5. června, na slavnost Seslání Ducha svatého.

Text byl zveřejněn přesně devět let poté, co byl současný nejjvyšší představitel katolické církve uveden do funkce. Agentura AP uvádí, že při zvolení Františka papežem sehrál zásadní roli jeho slib reformovat „objemnou a neefektivní vatikánskou byrokracii“, která dohlíží na chod církve s počtem zhruba 1,3 miliardy věřících. Na dokumentu se podílela Rada kardinálů, jejíž zasedání probíhala od října 2013 do letošního února, a pokračovala pod papežovým vedením s různými příspěvky církví z celého světa. Části tohoto projektu už vycházely najevo v průběhu posledních let, dnešní zveřejnění ovšem přináší jakési oficiální dokončení procesu.

V současnosti hlavní úřady a další orgány Vatikánu, označované jako dikasteria, vedou mužští duchovní, většinou kardinálové. Podle nové ústavy, může dikasterium vést „kdokoli z věrných“, když papež usoudí, že je daná osoba kvalifikovaná a jmenuje ji. Dokument přitom podle nijak nerozlišuje mezi muži a ženami.

„Papež, biskupové a další vysvěcení duchovní nejsou jedinými evangelizátory v církvi,“ napsal František. Laici by podle něj měli mít větší zodpovědnosti. Dosavadní pravidla stanovovala, že v čele předních orgánů Vatikánu mohou být jen kardinálové a biskupové.

Papež František už během svého úřadování jmenoval do relativně významných pozic i několik žen. Nejvýše postavenou ženou ve Vatikánu se podle Reuters loni stala sestra Raffaella Petriniová, která získala druhý nejvyšší post ve správě městského státu.

Praedicate Evangelium zavádání pro římskokatolické duchovní a řeholníky ve službě v Římské kurii pětiletý mandát, který  může být obnoven na druhé pětileté období, po jeho uplynutí se mají vracet do svých diecézí a společenství.

Mezi další novinky obsažené v konstituci patří sjednocení dikasteria pro evangelizaci (bývalé Kongregace pro evangelizaci národů) a Papežské rady pro podporu nové evangelizace, ty nové povede přímo papež. Oba vedoucí dikasterií se stávají pouhými proprefekty.

Nově je zřízeno i Dikasterium pro službu charity, reprezentované Úřadem papežské charity (Elemosineria Apostolica), které tak získává významnější roli ústředním administrativním orgánu Svatého stolce: „je zvláštním vyjádřením milosrdenství a počínaje volbou pro chudé, zranitelné a vyloučené vykonává v kterékoli části světa dílo pomoci a podpory vůči nim.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)