Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Diecézní charita zahájila kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky v Hradci i v regionech

Kraje: Královéhradecký / kir / DCHH / 21. března 2022 12:38
Diecézní charita zahájila kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky v Hradci i v regionech

Ilustrační foto
Autor: hk.caritas.cz

HRADEC KRÁLOVÉ - Ve čtvrtek 17. března proběhl první kurz českého jazyka pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, o které pečuje Diecézní charita Hradec Králové na ubytovnách vyhrazených městem a fakultní nemocnicí. „Aktuálně pořádáme tři kurzy v Hradci Králové a příští týden otevřeme další také v Jičíně, Náchodě a Jaroměři. Většinou jde o maminky s dětmi, které chtějí pracovat a děti umístit do školy. Znalost češtiny jim pomůže získat legální zaměstnání a usnadní jejich další integraci“, říká Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové. V to doufá i paní Lesia, profesí zdravotní sestra, která k nám utekla před válkou na Ukrajině se třemi dětmi.

V Hradci Králové se konají kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky v prostorách dvou hradeckých gymnázií. Integrační centrum pro cizince organizuje pro běžence na ubytovnách nově také informační setkání, aby se dokázali zorientovat ve městě, na úřadech i v běžném životě. Dobrovolníci a Young Caritas se zase věnují dětem a mládeži.

Péče o uprchlíky na ubytovnách

Pracovníci Integračního centra pro cizince hradecké Diecézní charity denně asistují příchozím rodinám z Ukrajiny při registraci v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v hradeckém Aldisu. Spolupracují s policisty, hasiči a dalšími složkami KACPU. Poskytují uprchlíkům také poradenství v oblasti zdravotní péče a pojištění, bydlení a materiální pomoc. Dobrovolníci obstarávají potřebnou humanitární pomoc a jídlo přímo v asistenčním centru i v ubytovacích zařízeních. Pro maminky s dětmi zřídili v centru hojně navštěvovaný dětský koutek. Bližší informace najdou lidé na webu www.cizincihradec.cz, kde se mohou i registrovat na kurzy češtiny.

Následná péče pro uprchlíky

„Naše regionální Charity zajišťují následnou péči již ubytovaným ukrajinským utečencům v soukromí českých rodin i institucí. Je to především poradenství, sociální a zdravotní péče, materiální a dobrovolnická pomoc nebo zprostředkování kontaktů. Dopravu uprchlíků do ubytování koordinují hasiči, kteří jsou v kontaktu s našimi místními koordinátory pomoci z Charit,“ přibližuje Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

Humanitární sbírky i další pomoc pro ukrajinské uprchlíky organizují rovněž Charity v Červeném Kostelci, Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Litomyšli, Pardubicích, Kutné Hoře a dalších místech. Sbírku potravin vyhlásily havlíčkobrodská Charita ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi nebo Potravinová banka Pardubice. Ústeckoorlická Charita koordinuje nabídku ubytování od veřejnosti pro příchozí občany z Ukrajiny, nabízí všeobecné a zdravotní poradenství a v Letohradě zřídila sklad materiální i potravinové pomoci. Do mise dopravit potřebný zdravotnický materiál do ohrožených ukrajinských nemocnic a zdravotních zařízení se zapojily Charity Červený Kostelec a Pardubice.

Pomoc dobrovolníků je stále potřeba

Do pomoci utečencům se aktivně zapojili i studenti a pedagogové Univerzity Hradec Králové a také dvě  pracovnice Integračního centra pro cizince, které pochází z Ukrajiny. Dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny v Hradci Králové a okolí, se mohou registrovat přímo na webu www.hk.caritas.cz nebo na facebooku. Vítaní jsou zejména tlumočníci. Hradecká Oblastní charita shání dobrovolníky a pomocníky do šatníku a do skladu potravinové banky. Více také na www.charitahk.cz.

Lidé mohou posílat finanční dary také na akutní a následnou pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v regionech, a to na veřejné sbírkové konto Diecézní charity Hradec Králové pro mimořádnou pomoc číslo: 1234512345/5500, VS 101.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)