Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pohřbu známého rabína se v Izraeli zúčastnilo půl milionu lidí

Ze světa / kir / ČTK / 22. března 2022 8:39
Pohřbu známého rabína se v Izraeli zúčastnilo půl milionu lidí

Rabín Chaim Kanievsky
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Tel Aviv - Pohřbu prominentního izraelského rabína se v neděli v ultraortodoxním městě Bnei Brak u Tel Avivu zúčastnilo kolem půl milionu truchlících, informuje agentura Reuters. Rabín Chaim Kanievsky, který byl odborníkem na židovské právo, zemřel v pátek ve věku 94 let.

Izraelský premiér Naftali Bennett rabínovu smrt na twitteru označil za "obrovskou ztrátu pro židovský lid". Vyzval truchlící, aby se "neshlukovali a netlačili".

Odhady počtu účastníků smutečního průvodu se různí. Agentura Reuters s odkazem na policii píše, že dav čítal kolem půl milionu lidí. Podle zpravodajského webu The Times of Israel však truchlících mohlo být na 750.000.Policie v okolí hřbitova rozmístila zátarasy, aby omezila počet účastníků. Na místo učencovo tělo dovezl černý pohřební vůz.

O několik hodin dříve policie uzavřela dálnice kolem Bnei Braku pro běžnou dopravu, aby uvolnila cestu autobusům, které do města přivážely truchlící. Záchranné složky byly uvedeny do pohotovosti kvůli obavám z tlačenice.

Kanievsky se narodil v běloruském Pinsku a do tehdejší Brity ovládané Palestiny se přestěhoval jako dítě. Byl jedním z mála zbývajících vůdců ultraortodoxní židovské komunity v Izraeli, kteří se narodili před holokaustem. Na začátku pandemie covidu-19 vzdoroval vládním nařízením, když trval na tom, že ultraortodoxní školy by měly zůstat otevřené. Později od tohoto postoje ustoupil a řekl, že ochrana lidského života je přednější než tradiční zvyky, píše Reuters.

Ultraortodoxní židé tvoří zhruba 12 procent izraelské populace, která čítá přibližně 9,4 milionu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)