Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Pečkách na Kolínsku už žije na 120 běženců z Ukrajiny, několik na evangelické faře

Kraje: Středočeský / kir / ČTK, red. / 24. března 2022 9:18
V Pečkách na Kolínsku už žije na 120 běženců z Ukrajiny, několik na evangelické faře

Ilustrační foto: kubistický interiér evangelického kostela v Pečkách
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Pečky (Kolínsko) - Na faře evangelického kostela v Pečkách, která je součástí unikátního kubistického kostela na Kolínsku, zatím žije sedm uprchlíků z Ukrajiny. K ženám a dětem, které přišly ze Lvova a Oděsy, mají přibýt další. Na jiných místech v Pečkách s necelými 5000 obyvateli už ubytovali zhruba 120 ukrajinských uprchlíků, převážně v soukromém ubytování. ČTK to sdělila starostka Alena Švejnohová.

"Kapacity města jsme vyčerpali, ještě přebudováváme na ubytování kulturní místnost v našem pečovatelském domě, ale většinu míst nabídli lidé," řekla Švejnohová. Mezi běženci převažují děti. V místní základní škole už se jich několik učí a přibydou další. Škola chce využít zvláštní zákon, který umožní zvýšení kapacity bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu. Jeden z ukrajinských chlapců, který je nevidomý, dojíždí do speciální školy v Praze.

Běžencům v Pečkách slouží šatník, který ve městě dříve využívali samoživitelé a nízkopříjmové rodiny. Do výuky českého jazyka se přihlásilo už několik dobrovolníků, město ji chce zahájit co nejdříve. Jedna z uprchlic získala práci ve školce, další zaměstnaly místní firmy. Švejnohová předpokládá, že práce bude časem pro všechny. Vlna solidarity a ochoty pomáhat je podle ní v Pečkách velká. "Lidé jsou zvyklí pomáhat ještě z doby covidu, samozřejmě tohle je pro všechny nové, například už máme ve městě i ukrajinské vdovy, což je zase o něco tvrdší střet s realitou," doplnila Švejnohová.

Do Středočeského kraje míří po Praze největší počet ukrajinských uprchlíků. Do pondělí se jich zde zaregistrovalo přes 16.000. Ubytování nabídla města, obce i soukromí ubytovatelé, různé spolky a neziskové organizace. Desítky uprchlíků našly azyl také na farách, podle seniora poděbradského seniorátu Českobratrské církve evangelické Martina Féra kromě Peček například také v Nymburce či Mělníku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)