Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež kritizoval navyšování výdajů na zbrojení a šachovnicové vidění světa

Ze světa / kir / ČTK, vaticannews.va / 25. března 2022 1:33
Papež kritizoval navyšování výdajů na zbrojení a šachovnicové vidění světa

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán - Papež František dnes nepřímo kritizoval závazek zemí Severoatlantické aliance zvýšit své výdaje na obranu, tedy i na nákup zbraní na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Označil to za "šílenství", i když NATO přímo nejmenoval. Řešením současné situace vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu nejsou podle papeže zbraně ani více sankcí či vojenských aliancí, ale jiný přístup k vládnutí a k definování mezinárodních vztahů. Připomněl Ježišovo poselství nebo nenásilnou cestu Mahatha Gandího a tisíce žen, kteří chrání životy druhých. Ženy František zdůraznil, protože promlouval ke členkám italského katolického sdružení žen „Centro Italiano Femminile“.

"Styděl jsem se, když jsem četl, že jedna skupina států chce v reakci na tuto válku navýšit výdaje na zbrojení. To je šílenství," řekl dnes papež František, který znovu odsoudil ruskou invazi na Ukrajině. "Skutečnou odpovědí není více zbraní, více sankcí, více politických a vojenských aliancí, ale jiný přístup k vládnutí světu, ne cenění zubů," dodal. To, co se děje nyní na Ukrajině, označil papež za výsledek staré logiky moci, která dominuje takzvané geopolitice.

Hlavním problémem je podle papeže to, že politici vládnou světu, jako kdyby byl "šachovnicí". Mocní plánují své kroky s cílem rozšířit svou vládu na úkor ostatních. Podle papeže by právě ženy mohly být protagonistkami změn. 

"Učíme se u Ježíše, který nám vysvětlil, že Boží království vyrůstá z drobného semene, u Gándhího, který cestou nenásilí vedl svůj národ ke svobodě, u světců a světic každé doby, kteří napomáhají růstu lidství svým svědectvím života vydaného ve službu Bohu a bližnímu. Avšak také – a řekl bych především – se této nové mentalitě učíme u nespočetných žen, které rozvíjely a chránily život, pečovaly o slabé, ošetřovaly rány, lidské a sociální jizvy; žen, které se srdcem a myslí věnovaly výchově nových pokolení. Síla ženy je převeliká!“, dodal František.

Lídři zemí NATO se už v září 2014 na summitu ve Walesu zavázali, že vojenské rozpočty svých zemí budou postupně zvyšovat tak, aby tyto jejich výdaje do roku 2024 dosáhly dvou procent HDP. Na vyšší výdaje naléhaly zejména Spojené státy, které dlouhodobě na obranu ze zemí NATO vydávají nejvíce (3,5 procenta). Loni je ale přeběhlo Řecko s výdaji 3,8 procenta. Někteří členové NATO zvýšení výdajů odmítali, ale v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině názor změnili, udělalo to například Německo či Itálie. Rovněž nová česká vláda se zavázala do roku 2025 vydávat na svou obranu dvě procenta HDP; loni to bylo asi 1,4 procenta.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)