Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Sudicích na Boskovicku vznikne nová církevní škola

Kraje: Jihomoravský / kir / e-cirkev.cz, red / 30. března 2022 0:46
V Sudicích na Boskovicku vznikne nová církevní škola

Ilustrační foto: nápis na historické budově školy v Sudicích
Autor: www.sudickaskola.cz

Sudice (Boskovice) -

V pondělí 8. března byla rozhodnutím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) oficiálně zřízena Církevní mateřská škola a základní škola v Sudicích na Boskovicku. První žáčky by měla přijmout už v září tohoto roku. Jedná se o dllouho připravovaný projekt boskovického farního sboru Českobratrské církve evangelické (ČCE). 

Podle serveru e-cirkev.cz menší mateřská a malotřídní základní škola vznikne v budově, která byla v Sudicích na návsi pro tento účel vystavěna už před 160 lety. Ve své novodobé historii pak budovu bývalé evangelické školy využívala kazatelská stanice boskovického sboru pro svůj provoz, sloužila jako místo pro nedělní bohoslužby nebo jako sociální bydlení.

Před několika lety lidé kolem sboru ČCE v Boskovicích začali uvažovat o myšlence vdechnout stavbě nový život a dát staré formě staro-nový obsah. Významně to odpovídalo i aktuálním potřebám mladých rodin v Sudicích i okolí. Značně tomu pomohla také náklonnost samotné obce, která iniciativu podporuje a zkušenostmi organizačního týmu, vydat se nelehkou cestou směrem ke zřízení oficiální vzdělávací instituce. Následovala mnohá setkání, promýšlení strategie, tvorba vizí a v neposlední řadě stovky hodin brigádnických bouracích a vyklízecích prací a stavebních i projektových příprav.

Do historického objektu se v projekční fázi podařilo umístit potřebné třídy, dvě výdejny jídla i družinu. Se začátkem hlavní stavební fáze se čekalo na zmíněné schválení ze strany MŠMT. Naplno se tedy rozběhne právě v těchto dnech. Vyžádá si více než šestimilionovou investici. Financována bude z celocírkevních zdrojů, z podpory od obce Sudice, z grantů a dotací ale i z prostředků zahraničních církví nebo tuzemských sbírek a darů jednotlivců.

Na konci stavební fáze by mělo být letos v srpnu kolaudační rozhodnutí, které stvrdí připravenost prostor pro malotřídku rodinného typu s vlídným prostředím, kde se budou moci pohodlně setkávat děti různého věku. Už nyní se o výuku v alternativní škole rodinného typu hlásí mnoho pedagogů a projekt je také od samého začátku vnímán jako ekumenický – je to spolupráce místních aktivních křesťanů, evangelíků i katolíků.

„Školní vzdělávací program nazvaný ‚Začít spolu‘ bude stejný, jako na dalších školách, které zřizuje evangelická církev, Na Filipce v Brně a na Bratrské škole v Praze, inspirovat se budeme i v dalších dlouho fungujících církevních mateřských a základních školách,“ popisuje metodické zázemí koordinátorka škol Evangelické akademie Helena Wernischová.

„Chceme, aby škola byla laskavým prostředím, kde se děti nebojí komunikovat a spolupracovat, což výrazně posílí jejich seberozvoj. Menší počet dětí umožní individuální přístup i dostatečný prostor pro podporu jejich talentů a vzájemné spolupráce,“ přibližují své plány organizátoři.

Od září by se tu mělo scházet 15 předškolních dětí v MŠ. ZŠ otevře prozatím jednu třídu pro 24 dětí. V dalším roce se chystá otevření ještě druhé třídy, čímž venkovská malotřídka pokryje celý první stupeň.

webové stránky školy najdete zde

možnost podpory projektu sudické školy na portálu Donio

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)