Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka předsedal bohoslužbě za zesnulou Madeleine Albrightovou

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 31. března 2022 12:11
Kardinál Duka předsedal bohoslužbě za zesnulou Madeleine Albrightovou

Madeleine Albrightová
Autor: Wikipedia.org / United States Department of State / Creative Commons

Praha - Zádušní liturgii za zesnulou americkou političku českého původu Madeleine Albrightovou včera předsedal ve svatovítské katedrále pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Bývalá americká ministryně zahraničí zemřela minulý týden ve věku 84 let.

"Madeleine Albrightová, americká diplomatka a politička je i naší rodačkou a ženou, která se zasloužila o lepší život v mnoha regionech a o začlenění naší země do svobodného světa," uvedl kardinál Dominik Duka.

Rodačka z pražského Smíchova, jejíž rodina opustila Československo nejdříve za druhé světové války a pak po komunistickém převratu, se stala první ženou v čele americké diplomacie. Ministryní zahraničí byla v letech 1997 až 2001 v administrativě demokratického prezidenta Billa Clintona. Byla první ženou v tomto úřadu a do té doby také nejvýše postavenou političkou v amerických dějinách.

Předtím působila jako velvyslankyně USA při OSN. Pojilo ji přátelství s tehdejším prezidentem Václavem Havlem a významně se zasloužila o členství Česka a dalších středoevropských států v NATO.

V roce 1999 patřila Albrightová k největším obhájcům bombardování Jugoslávie, které mělo zabránit srbským etnickým čistkám v Kosovu.

Po celý život si Albrightová udržela znalost češtiny i blízké vazby ke své rodné vlasti. V roce 2012 jí prezident Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody, což je ve Spojených státech nejvyšší civilní vyznamenání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)