Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Moskevský patriarcha Kirill: Jsme mírumilovná země

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 3. dubna 2022 17:43
Moskevský patriarcha Kirill: Jsme mírumilovná země

Ilustrační foto
Autor: Tass

Kubinka, Rusko - Patriarcha Kirill, nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve dnes sloužil bohoslužbu za ruské vojáky, při ní je vyzval, aby bránili svou zemi „tak, jak to umí jen Rusové“, informují o tom agentury Reuters a Nexta.

Kirill sloužil liturgii v bohatě vyzdobeném hlavním chrámu ozbrojených sil Ruska v obci Kubinka nedaleko Moskvy. Biskup skupině vojáků a vojákyň řekl, že Rusko je „mírumilovná“ země, která velmi trpí válkou.

„Rozhodně neusilujeme o válku ani o nic, co by mohlo ublížit druhým,“ řekl dnes Kirill, blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina, krátce poté co svět šokovaly fotografie povražděných civilistů z kyjevského předměstí Buča a dalších míst, jejichž osvobození Ukrajina oznámila v pátek. 

„Ale my jsme byli po celou dobu naší historie vychováváni k lásce k vlasti. A budeme připraveni ji chránit, jak to umí jen Rusové.“ Během dnešní liturgie byli v chrámu přítomni i zástupci Ministerstva obrany Ruské federace. Hudebně ji doprovodil pravoslavný soubor ženijních vojsk s názvem „Za víru a vlast“.

Pětasedmdesátiletý Kirill již dříve vystoupil s prohlášeními, v nichž obhajoval Putinovu válku na Ukrajině. Vnímá ji jako hráz proti západní liberální kultuře, kterou považuje za dekadentní, zejména kvůli akceptaci homosexuality.

Jeho podpora vojenské intervence, při níž zahynuly tisíce vojáků a ukrajinských civilistů, rozzlobila některé představitele pravoslavné církve doma i v zahraničních církvích napojených na moskevský patriarchát. Proti Kirillovu narativu se například v Rusku ohradily tři stovky popů a jáhnů v otevřeném dopise.

Patriarcha Kirill, světským jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev, si dnes také připomněl 53. výročí své mnišské tonzury (rituálního ustřižení vlasů) a obdržení mnišského jména.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)