Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán považuje cestu papeže do Kyjeva za obtížnou. Možná je spíše návštěva Polska

Ze světa / kir / ČTK, red. / 5. dubna 2022 12:07
Vatikán považuje cestu papeže do Kyjeva za obtížnou. Možná je spíše návštěva Polska

Papež při návštěvě dětských pacientů z Ukrajiny v nemocnici Bambino Gesù v Římě
Autor: Bambino Gesù

Vatikán - Vatikánská diplomacie považuje v tuto chvíli cestu papeže Františka na Ukrajinu za "velmi obtížnou" a pracuje spíše na možné návštěvě hlavy katolické církve v Polsku. Informovala o tom v pondělí argentinská agentura Télam s odvoláním na vatikánské zdroje. Papež, který je původem Argentinec, by se podle ní mohl také setkat s moskevským patriarchou Kirillem, který stojí v čele ruské pravoslavné církve a s nímž se Vatikán snaží dojednat schůzku. V pondělí na twitteru papež také napsal, že za válku na Ukrajině "můžeme všichni".

"Bolí mě to, co se nyní děje. Nepoučili jsme se. Kéž se Pán smiluje nad námi všemi. Všichni jsme vinni! Mír pro Ukrajinu," napsal v pondělí na twitteru papež, jehož citovala argentinská média. Papež už minulý měsíc vytkl obecně politikům, že "vládnou světu, jako by byl šachovnicí". To, co se děje nyní na Ukrajině, označil za výsledek staré logiky moci, která dominuje takzvané geopolitice. Kritizoval i zvýšení výdajů na zbrojení. "Skutečnou odpovědí není více zbraní, více sankcí, více politických a vojenských aliancí, ale jiný přístup k vládnutí světu, ne cenění zubů," dodal.

Papež ruskou invazi na Ukrajinu opakovaně odsoudil a vyzval k mírovým jednáním. Už den po začátku ruské invaze v neobvyklém kroku navštívil ruskou ambasádu v Římě, kde jednal s ruským velvyslancem ve Vatikánu Alexandrem Avdějevem. Vyjádřil mu velké obavy o humanitární situaci na Ukrajině a podle argentinských médií nabídl zprostředkovat jednání mezi Kyjevem a Moskvou.

Agentura Télam v pondělí napsala, že papež by se mohl v Polsku u ukrajinských hranic setkat s uprchlíky, které z jejich vlasti vyhnala ruská invaze, a odsloužit tam mši. Tato varianta je podle vatikánských zdrojů mnohem více pravděpodobná než návštěva Ukrajiny, k níž papeže pozval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Papež v sobotu při návštěvě Malty novinářům řekl, že by mohl navštívit Kyjev. V letadle cestou z Malty zpět do Říma uvedl, že tato varianta "je na stole jako jedna z možností". "Ale nevím, zda bude možné ji uskutečnit," citovala argentinská média papeže. "Jsem připraven udělat všechno pro to, aby tato válka skončila," dodala hlava katolická církve s tím, že vatikánská diplomacie v tomto směru dělá, co může. Snaží se také dojednat schůzku papeže s moskevským patriarchou Kirillem, která by se podle papeže mohla uskutečnit na Blízkém východě.

Papež, jehož návštěva Malty se soustředila na situaci uprchlíků, v neděli na twitteru také vyzval Evropu, aby byla stejně štědrá k běžencům prchajícím z Afriky a Blízkého východu jako k ukrajinským migrantům.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)