Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k zastavení masakrů na Ukrajině, rozvinul přitom ukrajinskou vlajku

Ze světa / kir / ČTK, red. / 7. dubna 2022 1:03
Papež vyzval k zastavení masakrů na Ukrajině, rozvinul přitom ukrajinskou vlajku

Ilustrační foto: Papež při audienci rozvinul ukrajinskou vlajku (6.dubna 2022)
Autor: Nexta

Vatikán - Papež František při středeční generální audienci opět vyzval k ukončení války na Ukrajině a k zastavení masakrů, jaký se stal v Buči u Kyjeva. František přitom rozvinula ukrajinskou vlajku, kterou mu přivezli přímo z Buče, informovala televize Rai. Papež podle ní také kritizoval neschopnost OSN v této válce.

"Nedávné zprávy o válce na Ukrajině místo toho, aby přinášely úlevu a naději, svědčí o nových zvěrstvech, jako je masakr v Buči," řekl papež. "Stále hroznější a hroznější krutosti páchané i na civilistech, ženách a dětech. Jsou to oběti, jejichž nevinná krev volá k nebi a prosí o ukončení této války, o klid zbraní, zastavení rozsévání smrti a zkázy. Modleme se za to společně,“ řekla hlava katolické církve.

"Namísto toho, aby nové zprávy o válce na Ukrajině přinesly úlevu a naději, potvrdily naopak nová zvěrstva, jako masakr v Buči: bezcitnost je stále děsivější, děje se také vůči civilistům, ženám a bezmocným dětem. Jsou to oběti, jejichž nevinná krev křičí až do nebe a úpěnlivě prosí: ať tahle válka skončí! Ať utichnou zbraně! Ať skončí rozsévání smrti a ničení! Modleme se za to společně,“ uvedl papež František.

Papež posléze vstal a rozvinul zašpiněnou žluto-modrou ukrajinskou vlajku a řekl, že pochází přímo z Buče. Papež poté pozval k sobě na pódium ukrajinské děti, které mu přinesly obrázky. Papež jim rovněž rozdal dárky. "Tyto děti musely uprchnout do cizí země, to je jeden z důsledků války. Nezapomínejme na ně a nezapomínejme na ukrajinský lid," dodal papež.

Během audience František také poděkoval Polákům, do jejichž země v této válce uteklo nejvíce Ukrajinců. "Prokázali jste výjimečnou štědrost k našim ukrajinským bratrům, jimž jste otevřeli svá srdce i dveře svých domů. Děkuji, děkuji za vaši štědrost," vzkázal do Polska.

Papež rovněž neadresně odsoudil i politiky, kteří podle něj za tuto válkou mohou. "Často mluvíme o geopolitice, ale bohužel převládá logika strategií nejmocnějších států prosazovat své zájmy rozšiřováním oblastí ekonomického, ideologického a vojenského vlivu," řekl. "Po druhé světové válce se svět snažil položit základy nové historie míru, ale bohužel pokračovala stará historie konkurenčních velmocí. A v této válce na Ukrajině jsme svědky slabosti Organizace spojených národů," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)