Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velikonoce jsou ve znamení hluku války, řekl na Velký pátek kardinál Cantalamessa

Ze světa / kir / ČTK / 15. dubna 2022 23:57
Velikonoce jsou ve znamení hluku války, řekl na Velký pátek kardinál Cantalamessa

Ilustrační foto: Koloseum v Římě
Autor: wikipedia.org / David Iliff / Wikipedia Commons / License: CC-BY-SA 3.0

Vatikán - Letošní Velikonoce jsou ve znamení zlozvěstného hluku války. Při obřadu, který připomněl ukřižování Ježíše, to řekl vatikánský kazatel kardinál Raniero Cantalamessa. Při rozhovoru s italskou televizí RAI papež František dnes prohlásil, že "válka je všude", uvedla agentura AFP. Večer se konalo procesí u římského Kolosea, během kterého mimo jiné nesly kříž společně dvě ženy z Ruska a Ukrajiny.

"Letošní Velikonoce neslavíme s radostným hlaholem zvonům, ale za zlověstného hluku bomb a ničivých výbuchů, které znějí nedaleko odtud," uvedl při velkopáteční ceremonii Cantalamessa.

Obřadu ve svatopetrské katedrále se účastnil i papež, který ale nevystoupil. Dnes odpoledne v rozhovoru s italskou televizí RAI řekl, že "válka je všude". "V Evropě se nás tato válka (na Ukrajině) hodně dotýká. Ale podívejme se víc do dálky. Svět je ve válce," řekl František a připomněl například konflikty v Jemenu, Sýrii či vyhnání Rohingů z Barmy.

Papež během obřadu nepoklekl v okamžiku, kdy to liturgie předpokládá. Hlava katolické církve nedávno musela zrušit část svého programu kvůli akutní bolesti kolen.

Večer se u římského Kolosea odehrálo velkopáteční procesí za účastni stovek diváků a věřících. Při jedné části procesí spolu nesly kříž dvě ženy z Ruska a Ukrajiny, které společně pracují v jedné římské nemocnici. To však vyvolalo kritiku ze strany ukrajinských představitelů a zástupců katolíků na Ukrajině.

Vatikán chtěl zapojením obou žen vyslat znamení míru. Papež, který procesí sledoval vsedě, na tom trval. Obě zdravotní sestry se přátelí a kříž nesly u 13., tedy předposledního zastavení na křížové cestě.

Na rozdíl od posledních dvou let, které poznamenala pandemie covidu-19, se velikonočních ceremonií může letos účastnit větší počet věřících. Obvyklé kázání Urbi et Orbi na velikonoční neděli tak papež přednese z balkónu apoštolského paláce k věřícím na náměstí Svatého Petra.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)