Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Putin podle médií požádal o předání církevního areálu v Jeruzalémě Moskvě

Ze světa / kir / ČTK / 19. dubna 2022 0:37
Putin podle médií požádal o předání církevního areálu v Jeruzalémě Moskvě

Ilustrační foto: chrám Božího hrobu v Jeruzalémě
Autor: Flickr.com / Jorge Láscar / Creative Commons

Jeruzalém/Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin v dopise zaslaném izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi vyzval, aby Izrael předal Moskvě církevní areál v jeruzalémském Starém Městě. Napsal to dnes web deníku The Times of Israel.

Moskva se už několik let snaží pod svoji správu získat takzvaný Alexandrův dvůr, církevní areál poblíž chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě. Její plány ale nedávno zkomplikovalo rozhodnutí izraelského soudu, který nároky Ruska na komplex neuznal.

V dopise Putin podle izraelských médií zdůraznil důležitost, jakou Moskva záležitosti přikládá. Jeruzalémští představitelé se obávají, že by spor mohl zvýšit napětí ve vztazích s Moskvou, které v nich panuje kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu, ale podle ruského analytika Alexe Tencera se Izrael obává předat Moskvě majetek v době, kdy mnoho západních zemí uvalilo na Rusko kvůli válce na Ukrajině sankce.

Pozemek v Jeruzalémě, který si Rusko nárokuje, koupil v roce 1859 car Alexandr II., a nechal na něm postavit Alexandrův dvůr, známý také jako kostel Alexandra Něvského. Areál spravovala až do bolševické revoluce v roce 1917 vláda ruského impéria. Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu v roce 2020 schválil opětovné předání Rusku, proti tomuto kroku se ale objevila řada námitek.

Izraelský soudce posléze rozhodl, že s ohledem na mnohé náboženské a politické aspekty o záležitosti může rozhodnout jedině izraelská vláda. Izraelský premiér Bennett loni zřídil pro tuto otázku speciální komisi, ta se ale zatím nesešla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)