Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruská pravoslavná církev podle mluvčího neposvětí pečivo s invazním znakem Z

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 20. dubna 2022 9:50
Ruská pravoslavná církev podle mluvčího neposvětí pečivo s invazním znakem Z

Ilustrační foto: výrobky se symbolem ruské invaze na Ukrajinu písmenem Z na pultě ruského obchodu
Autor: Mk.news

Moskva - Ruská pravoslavná církev nebude během nadcházejících pravoslavných Velikonoc světit kuliče (obdoba mazance) „ozdobené“ písmenem Zet, symbolem ruské invaze na Ukrajinu. Rozhlasové stanici Govorit Moskva to řekl Vachtang Kupšidze z tiskového odboru vedení církve. Vysvětlil to tím, že takové pekárenské výrobky nemají žádný vztah ke křesťanské tradici.

„Domníváme se, že symbolika velikonočních kuličů musí zůstat beze změny nezávisle na vnějších okolnostech. Tradiční velikonoční kuliče nemají žádné dodatečné symboly. Podle mého názoru pekárenské výrobky, které mají symboliku odlišnou od křesťanské, nelze pokládat za velikonoční kuliče. Myslím, že se nepočítá se svěcením takových svátečních výrobků,“ řekl Kupšidze.

Připustil, že výroba zboží s vlasteneckou symbolikou je nyní nezbytná, ale má se tak dít mimo církev. „Výrobky obsahující tuto symboliku mají právo na existenci jako forma podpory ruské armády, ale mimo sakrální prostory kostelů,“ dodal. 

Výrobky s písmenem Z se objevily na pultu jednoho z obchodů v Kurganské oblasti a dále o nich pak informovala média.

V roce 2017 ruská armáda letecky dopravila ruským vojákům nasazeným v Sýrii 3000 velikonočních kulič, které vysvětil moskevský patriarcha Kirill, hlavní představitel ruské pravoslavné církve.

Letos Velikonoce v pravoslavné tradici připadají na 24. dubna.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)