Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezident Zelenský připomněl pravoslavné Velikonoce z chrámu sv. Sofie

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 24. dubna 2022 18:04
Prezident Zelenský připomněl pravoslavné Velikonoce z chrámu sv. Sofie

Chrám sv. Sofie v Kyjevě
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve více jak desetiminutovém poselství k pravoslavným Velikonocům, natočeném v kyjevském chrámu svaté Sofie, prosil Boha, aby v zemi, která se 60. den brání útoku Ruska, zavládl mír, píše server Aktuálně.cz. "My všichni věříme v nové vítězství. Nezničí nás žádná horda ani ničemnost. Překonáme těžké časy," prohlásil. Zelenskyj připomněl, že Velikonoce jsou symbolem vítězství života nad smrtí, a popřál, "ať život vyhrává bitvu se smrtí každý den".

Pro pravoslavné křesťany jsou Velikonoce největším svátkem a všechny ostatní neděle v roce jsou jejich připomínkou (neděle je v církevní slovanštině označena slovem "voskresenije" - vzkříšení). Server iRozhlas.cz připomíná, že v pravoslavné církvi se Velikonoce často slaví v jinou dobu než v západní církvi. Důvodem je pravidlo nicejského sněmu ze 4. století, podle kterého se Kristovo vzkříšení smí slavit až po židovském svátku Pesach. Západní církev toto pravidlo nicejského koncilu od 17. století nedodržuje. Pravoslavný svět se také řídí starším Julianským kalendářem. Velikonoční době, tak jako v západní tradici předchází doba velkopostní, během níž se mají věřící připravit na slavnost vzkříšení Páně modlitbou, postem a přijetím svátostí.

Pouť do Mariopolu

Metropolita Ukrajinske ortodoxní církve Moskevského patriarchátu (UOC-MP) Onufrij navrhl uspořádat velikonoční modlitební průvod do Mariupolu, z města Orichiv v Záporožské oblastí (cca 200 km), aby duchovní mohli zajistit evakuaci civilistů a raněných z bunkrů Azovstal.

“Jsem hluboce zarmoucen tím, co se v těchto dnech děje ve městě Mariupolu. Pocit zármutku nás nutí věnovat pozornost potřebě zachránit ty, kteří zůstali v dlouho trpících Mariupolských podmínkách humanitární katastrofy.”

Apelujeme na všechny, na kterých to závisí, a žádáme v období od Velkého pátku (22. dubna) do Kristova vzkříšení (24. dubna) ve městě Mariupol a jeho okolí, aby zajistili příměří a zajistili humanitární koridor pro průchod určeného modlitebního průvodu“, uvedl metropolita.

Pouť se pravděpodobně vzhledem k bezpečnostním opatřením neuskutečnila. Rusko velikonoční příměří odmítlo. Podle Zelenského to svědčí o pokryteckém ruském přístupu ke křesťanství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)