Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na kopci Vinice u Kolína vyroste stromová kaple, zřejmě i s křížovou cestou

Kraje: Středočeský / kir / ČTK / 28. dubna 2022 21:29
Na kopci Vinice u Kolína vyroste stromová kaple, zřejmě i s křížovou cestou

návrh křížové cesty
Autor: www.cka.cz

Vinice - Vítězný návrh architektonické soutěže pro kopec Vinice u Kolína začal Kolín proměňovat do podoby projektu. Vybudování stromové kaple na kopci, který býval v letech 1968 až 1993 skládkou, chce město financovat ze sponzorských peněz. Náklady by neměly přesáhnout 1,5 milionu korun, řekl ČTK starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín). U zrodu myšlenky na umělecké dílo na kopci byl rovněž farář kolínské katolické farnosti Ján Halama, který by nové dílo rád spojil s křížovou cestou.

"Nedávno proběhla schůzka mezi městem a vítězným architektem, aby návrh dopracoval do fáze projektu, a náš architekt to začal připravovat," uvedl Kašpar. Město uvažuje i nad možností budovat stromovou kapli zároveň s křížovou cestou, na kterou má kaple na kopci navazovat.

Do soutěže, kterou vyhlásilo město v roce 2019, se přihlásili autoři se 37 návrhy. Vítězný od brněnského architekta Františka Nováka počítá s vysázením stromové kaple. "Nejsem místní, ale na vyhlášení soutěže mě tenkrát asi nejvíce zaujalo, že se jedná o kopec bez stromů, symbolicky je tam tím návrhem zkusíme vrátit zpět," řekl ČTK Novák. Kořeny stromů by neměly narušit izolační vrstvu bývalé skládky, proto je potřeba navézt na místo zeminu a vytvořit další kopec o průměru zhruba 40 metrů, na který povede cesta. Do budoucna by kaple mohla sloužit k meditaci.

"Pořádali jsme tam několik akcí, například křížové cesty v postní době, mši svatou, různá setkávání, částečně jsme debatu o duchovním rozměru toho místa vlastně vyprovokovali," sdělil ČTK Halama. V každém regionu je podle něj místo, které má duchovní rozměr, na Kolínsku ale chybí. Samostatné návrhy na křížovou cestu se mezi soutěžními návrhy objevily také.

Kopec Vinice vysoký 248 metrů se nachází na okraji Kolína směrem na Ovčáry. Jde o bývalou skládku, která byla v 90. letech zapouzdřena a asanována. Skládka byla na Vinici na ploše 48.000 metrů čtverečních do roku 1993. Sloužila pro komunální odpad z Kolína. Dnes je zde vyhlídkové místo s lavičkou a přístřeškem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)