Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČCE: Pro akt znásilnění neexistuje žádné pochopení a vždy je za něj plně zodpovědný pachatel

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 29. dubna 2022 19:47
ČCE: Pro akt znásilnění neexistuje žádné pochopení a vždy je za něj plně zodpovědný pachatel

Synodní senior Českobratské církve evangelické Pavel Pokorný
Autor: Wikipedia.org / Ben Skála

Praha - Vedení Českobratrské církev evangelická dnes uveřejnilo na webu E-cirkev.cz prohlášení ke zprávám o znásilňování ukrajinských žen a dívek. Podle něj je morální povinností ženám poskytnou nejvyšší možnou zdravotní i materiální pomoc a psychologickou podporu. Text pod kterým je podepsaný synodní senior Pavel Pokorný a synodní kurátor Jiří Schneider zároveň upozorňuje, že pro akt znásilnění neexistuje žádný argument, který by ho mohl ospravedlnit.

„Pro akt znásilnění neexistuje žádné pochopení a vždy je za něj plně zodpovědný pachatel. Neexistuje žádný argument, který by mohl takový čin omluvit.

Považujeme za morální povinnost poskytnout napadeným ženám nejvyšší možnou zdravotní i materiální pomoc a psychologickou podporu. Jde především o vyjádření úcty a respektu k jejich rozhodnutí, co dělat v případě, dojde-li při znásilnění k početí. Jejich svoboda rozhodování musí být podpořena psychologickou a materiální podporou, které vidíme jako součást základní humanitární pomoci,“ stojí v textu zástupců největší protestantské církev v České republice.

Pokorný a Schneider zároveň podporují všechny kroky, které povedou k zastavení agrese a nastolení vlády práva na Ukrajině a připojují modlitbu: „S modlitbou stojíme při všech, kdo mají moc dalšímu násilí zabránit, a prosíme, aby každý den nacházeli odvahu a rozhodnost tak činit. S vědomím vlastní nedostatečnosti a odpovědnosti před Bohem i lidmi“

Duka se zastal kritizovaného Hnutí Pro život

Debatu na téma pomoci znásilněným ženám na Ukrajině rozvířila žádost záchranáře Víta Samka o finační příspěvek na nouzovou antikoncepci Postinor, jejíž pilulky je možné použít do 72 hodin po pohlavních styku, v daném případě po znásilnění ruskými vojáky.

Žádost záchranář zveřejnil minulý týden na sociálních sítích a vzápětí na ní zareagovalo Hnutí Pro život příspěvkem: „Takhle vypadá funkční pomoc? ‚Pilulky po‘ pro znásilněné Ukrajinky? Opravdu by nás zajímalo, jak to zabrání dalším znásilněním? Skutečným lékem pro kteroukoliv ženu, která zažila znásilnění, není nějaká tableta, ale kvalitní psychologická pomoc. A především prevence, aby ke znásilnění vůbec nedocházelo. Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů…?“

Tato reakce a její následná obhajoba tiskovou mluvčí hnutí a asistentkou poslance Aleše Juchelky (ANO) Zdeňkou Rybovou vzbudila velkou kritiku. Hnutí Pro život se v pondělí v článku na blogu zastal pražský arcibiskup Dominik Duka a pozval na jejich každoročně největší akci Pochod pro život, který se uskuteční v sobotu 30. dubna v Praze.

Duka ve svém ne příliš srozumitelném textu také uvedl, že potřeba přihlédnout k tomu, že ruští vojáci znásilňují v emocích: „pachatel, příslušník ozbrojených sil, je často také obětí těch nejsilnějších emocí a vášní, kdy hrůza z boje, strach a nenávist ho přivádí doopravdy až k úrovni jakéhosi amoku. Zabíjí bez rozmyslu a ničí vše živé i veškeré hodnoty, které reprezentují protivníka. Což neznamená, že tím je omluven a že by měl být zbaven zodpovědnosti!"

Dukovo vyjádření kritizovala například ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová, podle které arcibiskup relativizuje téma znásilnění.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)