Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Představitelé církví uctili válečné oběti v popravčí místnosti věznice na Pankráci

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 6. května 2022 9:34
Představitelé církví uctili válečné oběti v popravčí místnosti věznice na Pankráci

Biskup Wasserbauer a synodní senior Pokorný
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Ve čtvrtek 5. května uplynulo 77 let od vypuknutí květnového povstání českého lidu. Jen v Praze si boje na barikádách vyžádaly na 2500 obětí. Mnoho obyvatel tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava zemřelo během běsnění nacistického režimu nejen na pouličních barikádách, ale také ale také v popravčí místnosti věznice na pražské Pankráci. V neblaze proslulé sekyrárně zahynulo státní zvůlí nejméně 1075 osob, z toho 155 žen, uvádí server e-cirkev.cz.

Jejich památku připomněl přímo v autentických prostorách pankrácké věznice, kde se tyto děsivé události děly, pietní akt. Obětem, které si zde vyslechly rozsudek smrti, přišli projevit úctu zástupci parlamentu, vlády, hlavního města, pražského arcibiskupství, české obce sokolské ale také synodní senior ČCE Pavel Pokorný.

Pietní průvod se nejprve zastavil u pamětní desky umístěné na budově Vrchního soudu na náměstí Hrdinů, poté pokračoval do budovy vazební věznice, kde se zastavil u pamětní desky odbojáře dr. Emila Lányho. Připomínkový akt vyvrcholil v tzv. pankrácké sekyrárně – soustavě tří místností, v nichž probíhaly v období protektorátu (a komunismu) popravy vězňů odsouzených k trestu smrti.

Pomocný biskup pražský Zdenek Wasserbauer připomněl, že podobně děsivé události nejsou pouze ozvukem minulosti, ale dějí se i v naší době. Konkrétně zmínil masakr v ukrajinském městečku Buča, kde došlo v březnu letošního roku k masovému zabíjení civilistů ruskými vojáky. Dosud bylo zdokumentováno minimálně 300 obětí tohoto masakru. Wasserbauer také připomněl nedávná slova papeže Františka, který se k tragédii na Ukrajině vyjádřil s tím, že „člověku chutná válka“.

Ruskou agresi na Ukrajině zmínil ve svém proslovu také synodní senior ČCE Pavel Pokorný, který promluvil přímo v popravčí místnosti pankrácké věznice. „Připomínáme si minulost, která zasluhuje naši úctu a vděčnost, nicméně je to minulost. Dnes, vzhledem k brutální válce vedené na nedaleké Ukrajině, potřebuji slyšet příběhy vzdoru proti zlému. Příběhy hrdinství, které je a bude potřeba, má-li být zachován svět jako místo k dobrému a plnému životu,“ prohlásil.

Synodní senior zde připomněl osobnost dr. Lányho, právníka působícího na prvorepublikovém ministerstvu spravedlnosti a prezidenta pražského vrchního soudu a tehdejšího člena synodní rady Českobratrské církve evangelické.

Za své protinacistické postoje byl v červnu 1944 zatčen gestapem a uvězněn. Nejprve v Praze na Pankráci, poté v Terezíně. Ve vězení byl mučen, což se neblaze podepsalo na jeho zdraví. Proto byl začátkem Pražského povstání převezen zpět do Prahy na Pankrác. Odtud měl být na vnější žádosti o propuštění politických vězňů převezen k internaci do zámečku na Jenerálce. Nacisté vyhověli pouze v tomto jediném případě. Dne 5. května 1945, když byl eskortován z pankrácké věznice, se však na obloze objevily německé vojenské letouny a zaútočily na srocený dav. Při tomto německém náletu zahynul také Emil Lány. Je pohřben v Praze na vinohradském hřbitově, uzavírá e-cirkev.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)