Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež krátce mluvil s manželkami ukrajinských vojáků, kteří bojují v Mariupolu

Ze světa / kir / ČTK, red. / 11. května 2022 16:12
Papež krátce mluvil s manželkami ukrajinských vojáků, kteří bojují v Mariupolu

Papež se ženami obránců Mariupolu
Autor: Nexta

Vatikán - Papež František dnes po generální audienci krátce promluvil s manželkami dvou ukrajinských vojáků, kteří bojují v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Jednou z nich byla choť velitele ukrajinského pluku Azov Kateryna Prokopenková, uvedl katolický deník L´Avvenire. Ženy Františka informovaly o situaci v Mariupolu.

Ženy s papežem mluvily zhruba pět minut po konci audience, které se zúčastnily stovky lidí. Nejednalo se tak o soukromé setkání, ačkoliv obě ženy, doprovázené známým ruským kritikem Kremlu Pjotrem Verzilovem, dostaly na audienci speciální pozvání, napsal deník Corriere della Sera.

Prokopenková papeže požádala, aby se zasadil o evakuaci vojáků z obléhaného Azovstalu. "On (papež) je naší poslední nadějí," řekla Prokopenková. Manželky ukrajinských vojáků odevzdaly pontifikovi několik dopisů, a to včetně listu, ve kterém kyjevský metropolita Onufrij, který je loajální Moskvě, žádá ruského prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil odchod ukrajinských vojáků z mariupolských oceláren.

"Papeže jsme požádaly, aby přijel na Ukrajinu a aby jednal s Putinem," uvedla Julija Fedosjuková, manželka dalšího důstojníka pluku Azov. Podle ní jsou ukrajinští vojáci připraveni složit zbraně, pokud budou evakuováni do třetí země, například do Turecka či Švýcarska. 

Papež ukrajinským ženám řekl, že je o situaci v Mariupolu informován. Podle deníku L´Avvenire setkáním s manželkami ukrajinských vojáků chtěl František vyjádřit své obavy ohledně probíhající války. Papež od začátku konfliktu mnohokrát apeloval na ukončení bojů. Někteří komentátoři ale považují papežovy reakce za málo konkrétní bez jasného odsouzení Ruska jako agresora.

Dnešní proslov při audienci papež věnoval mimo jiné odvaze žen. Zaměřil se na starozákonní příběh Judity. Ta podle papeže "svým obratným počínáním byla schopna podříznout diktátora, který táhl proti její zemi". Vraždou vojevůdce Holoferna osvobodila podle bible své město z obklíčení asyrského vojska.

Ruská vojska se snaží dobýt areál oceláren Azovstal a komplex ostřelují. Podle Kyjeva v objektu kromě vojáků zůstává i zhruba 100 civilistů. Lidé uvěznění v ocelárnách se na světové politiky obrátili s prosbou o záchranu již několikrát a koncem dubna na výzvu reagovala i církev. V minulých dnech se podařilo několik set lidí z areálu odvést do bezpečí. Ukrajina se snaží vyjednat odchod vojáků a civilistů z areálu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)