Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes v poledne Vatikán pravděpodobně oznámí jméno nového pražského arcibiskupa

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 13. května 2022 8:20
Dnes v poledne Vatikán pravděpodobně oznámí jméno nového pražského arcibiskupa

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Člověk a víra / Lucie Hornikova

Praha - Magazínu Christnet se podařilo z více na sobě nezávislých zdrojů zjistit, že dnes v poledne by mělo být oznámeno jméno nového pražského arcibiskupa, který v této pozici nahradí kardinála Dominika Duku. Informoval o tom také deník Echo24.

Konkrétní jméno zatím není známé. Dříve se spekulovalo, že by Duku mohl nahradit některý z diecézních biskupů, například plzeňský Tomáš Holub, nebo královéhradecký Jan Vokál. Nyní se mluví spíše o někom mimo současný sbor biskupů, například proděkanovi Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy Jaroslavu Brožovi, rektorovi Arcibiskupského semináře Janu Kotasovi či některém jiném knězi z pražské arcidiecéze. Žádné z jmen ale není možné potvrdit, protože celý proces výběru biskupa se děje „pod slibem uchování tajemství“. Server Aktuálně.cz přišel s informací, že novým pražským arcibiskupem bude jmenován Jan Graubner.

Oznámení přichází krátký čas po jmenování nového apoštolským nuncia v České republice. Tím byl 1. května 2022 jmenován nigerijský arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Právě krátký čas od jeho jmenování znamená, že výběr kandidátů z kterého vzejde i jméno nového pražského arcibiskupa, měl na starosti ještě jeho předchůdce Charles Balvo.

Poslední fáze výběru biskupa se koná na soukromé audienci u papeže. Obvykle v sobotu, prefekt Kongregace pro biskupy zde předloží papeži své doporučení za kongregaci. O několik dní později papež informuje kongregaci o svém rozhodnutí. Kongregace pro biskupy poté informuje nuncia, který kontaktuje vybraného kandidáta a zeptá se ho, zda nabídku přijme. Pokud je odpověď „ano“, je o tom informován Vatikán a je stanoveno datum vyhlášení.

Papež František se sešel s kardinálem Marcem Ouelletem, prefektem Kongregace pro biskupy, naposledy v sobotu 7. května a předtím 30. dubna. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)