Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Po více než dvou letech papež prohlásil na Svatopetrském náměstí nové svaté

Ze světa / vlu / ČTK / 15. května 2022 13:28
Po více než dvou letech papež prohlásil na Svatopetrském náměstí nové svaté

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com

Vatikán - Po více než dvou letech pauzy dnes papež František prohlásil na Svatopetrském náměstí nové svaté z Itálie, Francie, Indie, Nizozemska či Uruguaye. Slavnostní mše ve Vatikánu se zúčastnily tisíce věřících a řada významných politiků, uvedla agentura Reuters. Papež během obřadu zůstal sedět, ale na rozdíl od některých předchozích veřejných akcí, na které zdravotním potížím přijel na invalidním vozíku, se pohyboval pěšky.

Mezi novými svatými jsou například francouzský kněz, kazatel a poustevník Charles de Foucauld či nizozemský kněz a katolický novinář Titus Brandsma, který byl zadržen nacistickými úřady po obsazení Nizozemska a zemřel v nacistickém táboře v Dachau. Papež prohlásil za svatou také první ženu z Uruguaye či prvního Inda, který nebyl vysvěcen knězem. Mezi svatořečenými jsou čtyři jeptišky.

Mše se ve Vatikánu zúčastnilo na 50.000 lidí, a to včetně italského prezidenta Sergia Mattarelly, francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina či nizozemského ministr zahraničí Wopkea Hoekstry. Jednalo se o jednu z největších bohoslužeb ve Vatikánu od začátku pandemie covidu-19 a o první mši od roku 2019, při které byli prohlášení noví svatí.

Ve svém projevu papež zdůraznil, že svátost nespočívá „v několika málo hrdinných činech, ale v množství činů každodenní lásky“. Dodal, že láska znamená sloužit a zasvětit život ostatním.

Prohlášení za svatého se může uskutečnit po splnění tří základních podmínek: dotyčný musel vést příkladný křesťanský život, musel vykonat dva zázraky a musí být pět let po smrti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)