Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skotská církev umožní duchovním, aby oddávali páry stejného pohlaví

Ze světa / vlu / ČTK / 23. května 2022 17:14
Skotská církev umožní duchovním, aby oddávali páry stejného pohlaví

John Knox, zakladatel Skotské církve
Autor: Wikipedia.org / William Holl

Londýn - Skotská protestantská církev umožní duchovním, aby ve svých farnostech oddávali stejnopohlavní páry, informoval dnes server BBC News. V historickém hlasování se na tom v Edinburghu shodli členové valného shromáždění církevních představitelů.

Znamená to, že páry stejného pohlaví budou moci uzavírat manželství v kostele při bohoslužbách vedených duchovními skotské protestantské církve. Ti budou žádat o povolení, aby mohli uzavírat homosexuální svazky. Nebudou ale nuceni vést takové obřady, pokud si to nebudou přát.

Pro povolení sňatků párů stejného pohlaví hlasovalo 274 členů valného shromáždění, 136 jich bylo proti.

Hlasování předcházela ostrá debata. Mezi zastánci oddávání stejnopohlavních párů byl i reverend Scott Rennie, který se v roce 2009 stal prvním otevřeně homosexuálním duchovním ve skotské protestantské církvi. Svého manžela si ale nemohl vzít při církevním obřadu, jak by si přál. Uznal však, že v církvi jsou i tací, kteří tuto záležitost nepodporují.

„Chci říct, že manželství je úžasná věc. Manželství s mým manželem Davem rozvíjí můj život a mou službu,“ uvedl Rennie a dodal, že jeho manželství je v zásadě stejné jako svazek heterosexuálního páru.

Sňatky osob stejného pohlaví podporuje podle průzkumu valného shromáždění 29 ze 42 farností. Svatby osob stejného pohlaví by se tak mohly konat v budovách skotské protestantské církve ještě letos.

V loňském roce se metodistická církev stala největší náboženskou denominací ve Spojeném království, která povolila oddávání párů stejného pohlaví. Tyto sňatky vítá ve Spojeném království i skotská episkopální církev, spojená reformovaná církev a kvakeři.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)