Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se po střelbě na texaské škole cítí zdrcen, vyzval k větší kontrole zbraní

Ze světa / kir / ČTK / 26. května 2022 9:43
Papež se po střelbě na texaské škole cítí zdrcen, vyzval k větší kontrole zbraní

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán/Praha/Paříž - Papež František včera uvedl, že se cítí zdrcen zprávami o úterní střelbě na škole v americkém Texasu, při níž zemřelo nejméně 19 dětí a dva učitelé. Vyzval také k větší kontrole střelných zbraní, informovala agentura Reuters. Francie sdílí "šok a zármutek" amerického lidu, sdělil prezident Emmanuel Macron. Kondolenci americkému prezidentovi Joeu Bidenovi dnes zaslal i český prezident Miloš Zeman.

"Jsem zdrcen masakrem na základní škole v Texasu. Modlím se za zabité děti i dospělé a za jejich rodiny," řekl papež o střelbě v texaském městečku Uvalde, která je ve Spojených státech co do počtu obětí nejhorší za posledních téměř 20 let.

"Je načase říci 'dost' bezhlavému obchodování se zbraněmi. Pojďme se všichni zavázat k tomu, aby se podobné tragédie nemohly opakovat," dodal papež. Dav věřících na generální audienci na Svatopetrském náměstí v Římě mu za jeho výzvu aplaudoval.

V projevu z Bílého domu několik hodin po střelbě viditelně otřesený Biden vyzval Američany, aby se postavili politicky mocné zbraňové lobby, kterou obvinil z blokování přísnějších zákonů o kontrole střelných zbraní.

Hlava katolické církve se často pouští do boje se zbrojním průmyslem, připomíná Reuters. V roce 2015 papež prohlásil, že lidé, kteří vyrábějí zbraně nebo investují do zbrojního průmyslu, jsou pokrytci, pokud si říkají křesťané.

Proti obchodování se zbraněmi se nepřímo vyjádřil i šéf Elysejského paláce Macron, který připomněl, že 19 obětem nebylo více než deset let. "V jejich škole v Texasu byly zbaběle zavražděny děti a učitelé. Sdílíme šok a zármutek amerického lidu, i hněv těch, kteří bojují za ukončení násilí," napsal francouzský prezident na twitteru.

Prezident Miloš Zeman uvedl, že zprávy o střeleckém útoku přijal s velkou lítostí a smutkem, rodinám obětí i všem Američanům vyjádřil soustrast. "Neštěstí je o to strašnější, že se jednalo o děti a mladé lidi, kteří měli život před sebou. Je mi opravdu lidsky hluboce líto, že musím opět kondolovat po dalším šíleném řádění střelce," sdělil Zeman v prohlášení zaslaném ČTK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)