Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italská katolická církev nenechá vyšetřit případy zneužití externí komisí

Ze světa / vlu / ČTK / 28. května 2022 12:31
Italská katolická církev nenechá vyšetřit případy zneužití externí komisí

arcibiskup kardinál Matteo M. Zuppi
Autor: Wikipedia.org / Francesco Pierantoni / Creative Commons

Řím - Italská katolická církev nenechá prověřit údajné případy sexuálního zneužití externí komisí, namísto toho chce vypracovat vlastní interní zprávu. Rozhodla o tom v pátek italská biskupská konference. Zprávu biskupové vydají v polovině listopadu a bude se týkat jen případů po roce 2000, uvedla agentura EFE.

Italští biskupové tak odmítli možnost, že by se obviněními ze zneužívání zabývala externí komise, jak se stalo například ve Francii či Portugalsku. „Žádáme spravedlivou transparentnost,“ uvedl předseda biskupské konference Matteo Zuppi. Podle něj například zpráva francouzské komise publikovala údaje, které byly sporné. Zuppi také uvedl, že církev chce zvýšit prevenci a posílit pomoc obětem.

Interní zpráva se bude zabývat jen případy po roce 2000, aby se zaručila jejich průkaznost, tvrdí biskupové. K přípravě zprávy poslouží materiály, které již dříve zpracoval Vatikán.

Volbu časového limitu však kritizovali někteří účastníci tiskové konference, včetně Francesca Zanardiho, předsedy sdružení obětí Rete L'Abuso. Zanardi, který se sám v minulosti stal jednou z obětí kněze, poukázal na to, že by mohlo být diskriminační analyzovat relativně nedávné případy, které by vyřadily ty, k nimž došlo v předchozích letech – včetně případů, které nebyly nikdy oznámeny soudům, protože byly po promlčecí lhůtě; ani církvi, která je údajně ignorovala.

Pokud jde o odškodnění, Zanardi poukázal na to, že existuje také riziko vzniku nerovnosti, protože je určeno pouze pro oběti zneužívání z posledních dvaceti let, zatímco existují přeživší, kteří stále trpí velmi vážnými fyzickými a psychickými patologiemi (Rete L'Abuso uvádí asi 1600 případů).

Organizace Rete L'Abuso sbírá informace o zneužívání v církevním prostředí a požaduje, aby se šetření uvnitř církve týkalo i případů starých 60 až 70 let. Na základě archivů této organizace vydala nedávno publikaci o sexuálním zneužívání v italské katolické církvi známá teoložka a bývalá redaktorka vatikánského deníku L’Osservatore Romano Lucetta Scaraffiaová. Deníku Le Monde řekla, že identifikovala zhruba 320 kněží, kteří se dopustili sexuálního zneužití. Jen polovina z nich byla nějak potrestaná. Církev se podle ní snaží oběti přimět, aby nepodaly trestní oznámení či ho stáhly po vyplacení finanční kompenzace. Oběti navíc často pochází z chudých rodin, které dostávají církevní pomoc, což jim dále ztěžuje se bránit nátlaku kněží.

Scaraffiaová také tvrdí, že italská média se případům sexuálního zneužívání v církvi málo věnují. Připomněla proces s jedním knězem, který vedl faru u Říma a nakonec dostal 15 let vězení. „U soudu byl zahraniční tisk, ale z italské strany tam bylo jen pár agenturních novinářů,“ řekla teoložka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)