Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Želivský klášter má nového opata

Domácí zpravodajství / kir / www.zeliv.eu, ČTK / 2. června 2022 17:09
Želivský klášter má nového opata

opat želivského kláštera Tadeáš Robert Spišák
Autor: www.rozhlas.cz

Želiv - Kanonie premonstrátů v Želivě oznamila, že 31. května byl novým želivským opatem zvolen bratr Tadeáš Robert Spišák. Do služby byl uveden generálním opatem řádu, Josem Woutersem. Spišák nastoupil po opatu Jáchymovi, kterému letos skončilo funkční období.

Nový opat se narodil v roce 1982 v Košicích. Slavné sliby složil v premonstrátském řádu v roce 2009 a téhož roku přijal také kněžské svěcení. Po vysvěcení působil jako farní vikář v Želivě, v Humpolci a taktéž pracoval jako kaplan pro mládež humpoleckého vikariátu.

Od roku 2014 sloužil jako správce farnosti v Želivě, později také v Jiřicích a 1. ledna 2016 byl jmenován do služby želivského převora, kterou vykonával až do opatské volby.

"Jsem na Vysočině už téměř 18 let, takže se zde cítím opravdu jako doma, zakořenil jsem zde," řekl dnes Spišák ČTK. Přál by si, aby klášter byl nadále místem přijetí. "Aby kdokoliv, kdo sem přijde, vnímal, že klášter je zde pro všechny, nejen pro křesťany," řekl. Setkávat by se chtěl také s křesťany jiných denominací. Kanonie má 31 členů, většina působí ve farnostech.

Želivský klášter založil Soběslav I. v roce 1139, premonstráti tam přišli v roce 1149. V roce 1950 zrušili klášter komunisté a zřídili v něm internační tábor pro kněze a řeholníky, později v něm byla psychiatrická léčebna. Premonstráti areál znovu převzali v roce 1991 a postupně ho opravují. Od roku 2010 je klášter národní kulturní památkou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)