Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při letošní Noci kostelů se otevře rekordní počet chrámů. Připojí se i Senát

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 7. června 2022 23:00
Při letošní Noci kostelů se otevře rekordní počet chrámů. Připojí se i Senát

Ilustrační foto
Autor: www.nockostelu.cz

Praha - Senát se letos poprvé zapojí do akce Noc kostelů. Zpřístupní v pátek 10. června večer kapli svatého Václava, která prochází podlažími v jednom z rohů Valdštejnského paláce. ČTK o tom informovala tisková tajemnice Kanceláře Senátu Lada Faldynová. Kapli si lidé budou moci spolu s historickými prostorami paláce prohlédnout od 18:00 do 22:00.

Kaple je nevšední tím, že je její prostor sice jen zhruba pět metrů dlouhý a čtyři metry široký, ale je 16 metrů vysoká, neboť prostupuje celým palácem. Do kaple vedou tři oratoře se vstupem z jednotlivých poschodí paláce. V první sedával vévoda a vojevůdce z období třicetileté války Albrecht z Valdštejna, v druhé jeho žena a dcera a ve třetí služebnictvo. Kaple byla dokončena roku 1623, kdy ji vymaloval florentský malíř Baccio di Bianco.

Noc kostelů má za cíl přiblížit lidem místa, která běžně slouží bohoslužbám a modlitbě. Letos se do ní přihlásil rekordní počet 1678 kostelů a modliteben, pro návštěvníky je připraveno 6268 programů. Jednotliví organizátoři nabízejí koncerty klasické, varhanní nebo i gospelové či folkové hudby. Letos zazní i zpěvy z Ukrajiny a Sýrie. Připraveny jsou výstavy, možnost rozhovoru s duchovními, tiché spočinutí v sakrálním prostoru či modlitba za zemřelé.

Letošní noc kostelů bude symbolicky zahájena v pátek 10. června v 17:00 v kapli Staroměstské radnice. Tematicky se Noc kostelů připojuje k Mezinárodnímu roku skla vyhlášenému UNESCO a k osobě Jana Ámose Komenského, jehož život a dílo se připomíná poslední tři roky díky kulatým výročím jeho narození a úmrtí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)