Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelický kostel v Trmicích na Ústecku se změní v kulturní centrum

Kraje: Ústecký / kir / ČTK / 14. června 2022 12:52
Evangelický kostel v Trmicích na Ústecku se změní v kulturní centrum

Evangelický kostel v Trmicích
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Trmice (Ústecko) - Někdejší evangelický kostel v Trmicích se  po letech při Noci kostelů otevřel veřejnosti. Řada místních v něm byla poprvé v životě. Neogotická stavba, která má modlitebnu a varhany v patře, patří od loňského roku městu. Kostel by chtělo využít jako kulturní centrum. ČTK to řekla starostka Jana Oubrechtová (STAN).

Kostel byl prázdný 15 let. Českobratrská evangelická farnost ho loni nabídla městu. Zastupitelé souhlasili s koupí a za historický objekt radnice zaplatila 1,8 milionu korun. "Byly tu nánosy prachu, nefungovala voda, nešla elektřina. Museli jsme všechno zprovoznit, abychom to tu mohli uklidit," uvedla starostka. Dobrou příležitostí ukázat obyvatelům, jak uvnitř objekt postavený v roce 1907 vypadá, se stala Noc kostelů.

Město má v pronájmu místní zámek, který je ale v majetku Ústí nad Labem. "Nevíme, jestli nám bude nájemní smlouva po roce 2023 prodloužena, proto jsme využili šanci mít vlastní nemovitost, kterou lze využít pro pořádání kulturních a společenských akcí," řekla starostka. Přestěhovat by se sem mohla ze zámku knihovna, vzniknout by tu mohla galerie. V současnosti se zpracovává projektová dokumentace na renovaci a využití kostela. "Pro realizaci bychom rádi využili dotační peníze," uvedla Oubrechtová.

Zajímavostí kostela je to, že hlavní loď je v prvním patře, do kterého vede dvouramenné schodiště. V přízemí byl byt kostelníka. Zachoval se původní oltář, varhany, dveře. Napadený červotočem není krov a rozbitých je jen několik okenních tabulek s vitráží. Funkční je i zvon, který se dnes po letech rozezvučel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)