Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evropské židovské sdružení představilo index tolerance k Židům v Evropě

Ze světa / vlu / ČTK / 22. června 2022 8:16
Evropské židovské sdružení představilo index tolerance k Židům v Evropě

Ilustrační foto
Autor: Vít Luštinec

Budapešť - Evropské židovské sdružení (EJA) v pondělí na konferenci v Budapešti představilo studii míry tolerance a respektu k Židům ve 12 evropských zemích s největší židovskou menšinou. Index má podle svých autorů za cíl upozornit vlády, kde mají největší prostor pro zlepšení podmínek pro židovský život, nikoli je vinit z antisemitismu. Nejlépe si podle tohoto indexu vedly Itálie, Maďarsko a Dánsko.

Evropští lídři se podle předsedy EJA Menachema Margolina často domnívají, že řešením, jak podpořit židovský život v Evropě, je uspořádat další konferenci o antisemitismu či budovat nová muzea. Rabín v této souvislosti poznamenal, že takové kroky oceňuje, ale dodal, že to neřeší to, co židovské komunity potřebují z praktického hlediska.

Index tolerance a respektu k Židům zkoumal kritéria jako například, zda vlády mají rozpočet na bezpečnostní vybavení pro židovské komunity, na židovskou kulturu, vzdělání a synagogy. Dále, zda mají země národního koordinátora pro boj s antisemitismem, jestli mapují případy antisemitských útoků a zda je tam možné svobodně provádět rituální porážku jatečních zvířat či praktikovat náboženské obřady, jako je obřízka chlapců. Další součástí indexu bylo, jak často tyto země v OSN hlasovaly ve prospěch Izraele.

Nejvyšší skóre podle indexu měly z 12 zkoumaných evropských zemí s nejpočetnější židovskou menšinou Itálie, Maďarsko, Dánsko, Spojené království a Rakousko. Následovaly Nizozemsko, Švédsko, Německo, Španělsko, Francie, Polsko a Belgie. Situaci v České republice index nehodnotil.

Autoři zároveň zkoumali názory veřejnosti na Židy a Izrael. Nejlépe si podle jejich zjištění vedly Nizozemsko a Spojené království, nejhůře Maďarsko a Rakousko. I v případě posledních dvou zemí se však nadpoloviční většina stavěla k Izraeli a Židům kladně.

Na dvoudenní konferenci EJA, jejímž heslem je „svoboda žít, svoboda od nenávisti, svoboda prospívat“, promluvili čelní představitelé různých evropských židovských komunit, maďarský vicepremiér, náměstek řeckého ministra vnitra nebo izraelský ministr pro židovskou diasporu, který se připojil vzdáleně, aby promluvil o vztazích mezi Izraelem a židovskými komunitami v Evropě a za jejími hranicemi. Mezi diskutovanými tématy bylo školství, podpora židovské mládeže či boj s antisemitismem na lokální úrovni.

Maďarští představitelé opakovaně poukázali na skutečnost, že v zemi s necelými deseti miliony obyvatel žije početná židovská komunita. Podle vrchního rabína maďarské sjednocené židovské kongregace Šloma Kövese tvoří Židé pět procent obyvatel Budapešti, přičemž počet Židů v Maďarsku přesahuje 100.000, z nichž asi 12.000 jsou praktikující.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 48)