Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Izraelští archeologové objevili jednu z nejstarších mešit na světě

Ze světa / vlu / ČTK / 22. června 2022 20:23
Izraelští archeologové objevili jednu z nejstarších mešit na světě

Letecké snímky mešity ze 7. století poblíž dnešního Rahatu
Autor: Izraelský památkový úřad / Emil Aladjem

Tel Aviv - Tým izraelských archeologů objevil a vykopal pozůstatky jedné z nejstarších mešit na světě, píše dnes zpravodajský web The Times of Israel. Malá modlitební síň ze sedmého století byla objevena při archeologických pracích, jež předcházely výstavbě nových čtvrtí v beduínském městě Rahat na okraji Negevské pouště. Nachází se zhruba dva kilometry od jiné mešity ze sedmého století, která byla objevena v roce 2019.

„Jedinečnost naší mešity spočívá v tom, že se v ní nachází velké množství keramiky ze sedmého století, což z ní činí jednu z nejstarších mešit na světě,“ uvedla archeoložka Elen Kogan Zehavi z izraelského památkového úřadu.

Islám byl založen přibližně v roce 610 našeho letopočtu. Ačkoli k dobytí Svaté země Araby došlo v roce 636, islám se v oblasti stal většinovým náboženstvím až v devátém století. Dvojice malých venkovských mešit podle Kogan Zehavi dokládá, jak se islám šířil v Izraeli ve svých začátcích.

Obě modlitebny byly identifikovány jako mešity díky svým konstrukčním prvkům – čtvercové místnosti a stěně obrácené směrem k Mekce, svatému městu islámu. V nově nalezené mešitě se navíc podél středu zdi nachází výklenek ve tvaru půlkruhu, který slouží k určení směru modlitby.

Při vykopávkách nově nalezené mešity bylo podle Kogan Zehavi nalezeno mnoho keramických předmětů, které podle archeologů pocházejí ze sedmého až osmého století. V dříve nalezené mešitě takové artefakty nalezeny nebyly.

Badatelé podle archeoložky začínají skládat „velmi zajímavý obraz“ přechodu od osídlení ovládaného byzantským křesťanstvím, které se vyznačovalo kláštery a dalšími významnými stavbami, k osídlení polokočovnými lidmi s odlišnou stavitelskou tradicí charakterizovanou méně trvalými objekty.

Badatelé podle Kogan Zehavi zjišťují, že islám přišel do severní části Negevské pouště velmi brzy a jeho vyznavači začali žít vedle křesťanského osídlení.

Kromě mešity archeologové odkryli statek z byzantské éry, ve kterém podle nich zřejmě sídlili křesťanští farmáři. Jeho součástí byla opevněná věž a místnosti se silnými zdmi obklopujícími nádvoří.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)