Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Češi a Němci chystají v Krkonoších ekologický seminář a pouť k secesnímu evangelickému kostelu

Kraje: Královéhradecký / kir / Vlastní zpráva / 25. června 2022 14:55
Češi a Němci chystají v Krkonoších ekologický seminář a pouť k secesnímu evangelickému kostelu

secesní kostel v Hořejších Herlíkovicích
Autor: archiv SEM Přátelé Herlíkovic / Eliška Kocianová

Strážné - Hořejší Herlíkovice -

Na začátku července na Strážném - Hořejších Herlíkovicích v Krkonoších se již poosmé uskuteční setkání Čechů a Němců. Týdenní pobyt pořádá spolek SEM Přátelé Herlíkovic od 2. do 9.7. ve spolupráci s německými dobrovolníky z organizace ASF - Servitus. Přijede přes deset mladých Němců, kteří prožili jako dobrovolníci celý rok v České republice. Protože je seminář podpořen Česko německým fondem budoucnosti, stojí týden na horách s plnou penzí jen 2000,- Kč a pořadatelé mají ještě několik volných míst. 

Letošní ročník semináře má znovu téma Ekologie a Krkonoše. Lektoři KRNAP naučí účastníky kosit kosou, představí různé horské ekosystémy přímo v terénu nebo vliv člověka na klima a čistou přírodu národních parků. Vyzkoušet změnu klimatu bude možné v simulační hře Podnebín, kterou připraví Středisko ekologické výchovy Sever z Horního Maršova.

Zajímavostí letošního ročníku bude landart nebo upcycling s ateliérem Bosorka z Janských Lázní, tedy workshop na využití starých věcí. Během týdne bude čas i na výlety do hor.

Znalost němčiny není podle pořadatelů podmínkou, programy budou tlumočeny. Němečtí dobrovolníci umí také dobře anglicky a za rok pobytu v České republice se řada z nich naučila trochu česky. 

Na začátek pobytu, v neděli 3. července, se bude konat i česko-německá pouť k výročí dokončení kostela, který je nejvýše položeným kostelem Českobratrské církve evangelické v Čechách. V současnosti slouží pro hosty střediska Horský domov a jako kazatelská stanice sboru ve Vrchlabí. Kostel původně patřil německé luterské církvi. Od 10 h se zde budou konat česko - německé evangelické bohoslužby. V plánu je i vernisáž fotografií krkonošské přírody. Po bohoslužbách je možné si dopředu objednat i oběd. Na tuto nedělní "pouť" přijíždělo pravidelně i několik německých krajanů, kteří se v této lokalitě v Krkonoších narodili. Jejich účast je ale po delší koronavirové pauze a vysokému věku většiny krajanů nejistá.

Kontakty na přihlášení a podrobnější informace o pobytu jsou uvedeny na webových stránkách pořadatele

Spolek byl založen v roce 2012 a prvotním impulsem byla snaha o záchranu staré krkonošské roubenky, která by měla být letos po třiceti letech uzavření znovu otevřena pro ubytování. Podle pořadatelů je to také takový upcycling v poněkud větším rozsahu. V letech 2014 -15 spolek také zajistil s podporou Česko - německého fondu budoucnosti, německých krajanů, ministerstva kultury a evangelické církve nátěry téměř sedmdesáti oken, dveří nebo žaluzií ve věži kostela, které vzhledem k umístění stavby v drsném horském podnebí je nutné stále obnovovat a udržovat. Po 8 letech tak přichází čas, kdy by měl být nátěr z vnější strany znovu postupně obnoven, jak uvádí i v závěrečné zprávě o obnově iniciátoři ze spolku SEM Přátelé Herlíkovic.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)