Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle biskupa z Innsbrucku nemá být cílem trestat interrupce, ale přijímat život

Ze světa / / Vlastní zpráva / 10. července 2022 9:21
Podle biskupa z Innsbrucku nemá být cílem trestat interrupce, ale přijímat život

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Chad Madden

Innsbruck - Innsbrucký biskup Hermann Glettler se vyjádřil k rozhodnutí Nejvyššího soudu USA v otázce práva na potrat. Glettler je v  rámci Biskupské konference Rakouska odpovědný za referát ochrany života. Ve svém stanovisku uvedl, že potřebujeme víc podpory pro těhotné, zásadní je téma odtabuizovat a vytvářet “kulturu dialogu”. 

Podle biskupa nemá římskokatolická církev v žádném případě zájem na trestnosti interrupcí, jejím cílem je pomoci život přijímat. Glettler uvedl, že “je potřeba, aby ženy při konfliktním těhotenství měly veškerou pomoc, která se týká jejich práv a potřeb, stejně jako jejich dětí.” Téma konfliktu mezi životem ženy a dítěte je klíčové, proto biskup Glettler doporučuje soustředit se na budoucí matky, především vidí jako nutnou větší společenskou podporu, “aby se žádná žena pod vlivem sociálních nebo jiných vlivů necítila dotlačena k interrupci.

Je nutné garantovat ženám podporu pro přijetí i výchovu dětí, věcná diskuze byla doposud podle biskupa sotva možná, protože téma je natolik citlivé, je třeba ho nejdřív odtabuizovat  a vytvářet kulturu dialogu.

Jako jedno z možných východisek pro navázání dialogu na toto téma doporučil nový dokumentární film  "Lass uns reden" (Dovolte nám promluvit). Realizovaný potrat představuje pro většinu žen nezávisle na jejich náboženství celoživotní téma. To je podle biskupa zřejmé z duchovních i terapeutických rozhovorů. Proto je jasné, že nikomu nepřísluší soudit ženy, které tuto zkušenost mají. Takové soudy způsobují mnoho utrpení a bolesti. 

K rozhodnutí Nejvyššího soudu ve Washingtonu biskup uvedl, že na místě nejsou ani euforické, ani agresivní reakce. Rozsudek je právní, nikoli etické rozhodnutí. V důsledku tohoto závěru je regulace interrupcí v USA opět v kompetenci jednotlivých států a jejich demokraticky zvolených vlád. 

 

Originál zprávy ZDE

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)