Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

První kompletní databáze gregoriánských chorálů čítá na 6752 hodin hudby

Ze světa / vlu / ČTK / 12. července 2022 13:44
První kompletní databáze gregoriánských chorálů čítá na 6752 hodin hudby

Ilustrační foto

Řím - Italské neziskové vydavatelství Odradek Records dokončilo obří projekt, během něhož v uplynulých třech letech nechalo nazpívat a zaznamenat veškeré známé gregoriánské chorály. Úctyhodných 6752 hodin hudby přístupné na internetu by se vešlo na zhruba 7000 kompaktních disků. Informovala o tom dnes agentura APA, která projekt s názvem Neumz označila za megalomanský.

Díky projektu, který je pojmenovaný podle neumů, grafických značek staré hudební notace, vznikl komplet zhruba 10.000 zpěvů, z nichž 600 bylo pravděpodobně nahráno poprvé. Za projektem stojí americký klavírista a muzikolog John Anderson, který vydavatelství Odradek Records založil v roce 2012 jako platformu pro klasickou hudbu, jazz a world music.

K nazpívání chorálů bylo přizváno 45 benediktýnských jeptišek z opatství Notre-Dame-de-Fidélité de Jouques na jihu Francie. V jejich kostele bylo rozmístěno osm mikrofonů a sestry ve věku 22 až 90 let v průběhu církevního roku každý den reprodukovaly intonace chorálů, které pocházejí převážně z 8. století.

Více než tři roky byly každý večer zpěvy ukládány do paměťových nosičů. Zvukové soubory čítají dohromady 34 terabytů dat a jsou kompletně přístupné na internetu. Chorál, který se hodí k aktuálnímu dni církevního roku, si lze poslechnout zdarma. Kromě toho se uživatel služby může začíst do příslušné partitury a textu. Pro přístup ke kompletní digitální knihovně je třeba se zaregistrovat za 8,99 eura (zhruba 220 korun) měsíčně. Dvě třetiny zisku se vrací jeptiškám z jihofrancouzského kláštera.

Gregoriánské chorály jsou jednohlasé latinské zpěvy bez doprovodu nástrojů, užívané při obřadech římskokatolické církve. Pojmenované jsou podle papeže Řehoře Velkého (přelom 6. a 7. století), který nechal zpěvy sbírat a třídit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)