Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Faráře Toufara ode dneška připomíná v Arnolci na Jihlavsku bronzová busta

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 16. července 2022 23:13
Faráře Toufara ode dneška připomíná v Arnolci na Jihlavsku bronzová busta

P. Josef Toufar
Autor: archiv Miloše Doležala

Arnolec (Jihlavsko ) - Bronzová busta ode dneška připomíná v Arnolci na Jihlavsku faráře Josefa Toufara umučeného komunistickými vyšetřovateli. Kněze, od jehož narození uplynulo 120 let, dnes mimo jiné uctili také slavnostní bohoslužbou. Arnolec kvůli tomu navštívilo několik stovek lidí. Toufar se v Arnolci narodil a vyrůstal. ČTK to za pořadatele řekl publicista Miloš Doležal.

Podle něj Toufarova osobnost vyniká v mnoha rozměrech. „Na svou dobu byl jako kněz velmi otevřený. Nerozlišoval mezi věřícími a nevěřícími. Ve farnosti se seznámil se všemi lidmi a říkal, že každý člověk je pro něj důležitý a zajímavý. A to nebylo v katolické církvi ve 30., 40. a 50. letech vůbec běžné,“ uvedl Doležal.

Dodal, že Toufar také velmi uznával vzdělání a vnímal ho jako důležitou součást života. „Proto dbal na to, aby jeho farníci a přátelé byli vzdělaní lidé a aby uznávali hodnoty jako demokracie a svoboda,“ řekl Doležal.

Toufar se narodil 14. července 1902. Z fary v Číhošti na Havlíčkobrodsku, kde naposled sloužil, ho kvůli takzvanému číhošťskému zázraku odvlekla komunistická Státní bezpečnost. Po brutálních výsleších zemřel 25. února 1950. Číhošťský zázrak, při kterém se v prosinci 1949 podle svědků hýbal křížek na oltáři v kostele, nebyl nikdy zcela objasněn.

Dnes odhalenou bustu vytvořil sochař Stanislav Müller. Náklady hradila obec, která kvůli tomu vytvořila sbírku a shromáždila v ní 240.000 korun. „Socha se připravovala 11 let. Od nápadu, přes materiál, umístění, výraz ve tváři a podobně. Nejedná se pouze o portrét. Snažil jsem se o zachycení několik symbolů odkazujících na to, jak hluboce věřící člověk to byl či jak byl spjat s krajem a rodnou obcí. Pro mě osobně to byla velká čest na soše pracovat a zároveň chci poděkovat obci Arnolec za důvěru a speciálně panu starostovi za jeho osobní zápal pro tuto věc,“ řekl Müller. Dodal, že Toufarův odkaz je v současnosti vysoce aktuální. Ať už se jedná o lidský, duchovní či politický rozměr. „Vznik tohoto díla v tuto dobu je věru potřeba,“ řekl sochař.

Na Toufara při příležitosti 120 let od jeho narození vzpomínají lidé ve farářově rodném Arnolci, ale i v blízké Polné a ve Zhoři. Dvoudenní program s bohoslužbami, přednáškami, koncertem a putováním krajinou začal v pátek v polenském kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)