Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poesiomaty vyprávějí příběhy či zpívají u kostelů v pohraničí

Kultura / vlu / ČTK / 14. srpna 2022 10:09
Poesiomaty vyprávějí příběhy či zpívají u kostelů v pohraničí

ilustrační foto: Poesiomat před kostelem ve Skokách
Autor: Poesiomat.cz

Praha - Sedm Poesiomatů, tedy přístrojů, které recitují, zpívají, zvoní či vyprávějí příběhy o odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce, je nově umístěno u opuštěných kostelů v pohraničí. Nový projekt spolku Piána na ulici kavárníka Ondřeje Kobzy poukazuje také na příběhy jednotlivců a spolků, jež se snaží o záchranu unikátních kulturních památek. ČTK o tom za organizátory informovala Silvie Marková.

Poesiomaty, které se po zatočení klikou rozmluví, začnou hrát či zpívat, rozmisťuje jejich autor Ondřej Kobza od roku 2015. Lidé si je tak mohou poslechnout ve více než dvou desítkách českých i zahraničních měst.

„Poesiomaty prošly vývojem, díky kterému už nepotřebují připojení k elektrické síti – energii člověk vytvoří zatočením klikou. To nás dovedlo k myšlence, že nemusí stát jen ve městech,“ uvedl Ondřej Kobza. „Začali jsme tedy hledat možná místa k umístění. Místa se zajímavou historií a unikátním kouzlem. A přesně to splňují opuštěné kostely,“ dodal.

S nápadem umístit Poesiomaty ke kostelům, které po odsunu českých Němců postupně chátraly, pak Kobza oslovil Česko-německý fond budoucnosti, jenž mu pomohl vytipovat většinu míst, propojil ho s místními spolky a podílel se na dramaturgii Poesiomatů. „Podporou Poesiomatů chceme zviditelnit odkaz bývalých německých obyvatel českých zemí, vyzdvihnout vše dobré, co se po roce 1989 povedlo v oblasti česko-německé spolupráce, a povzbudit Čechy a Němce k jejímu prohlubování,“ uvedl český ředitel fondu Tomáš Jelínek.

Během první poloviny léta vzniklo sedm Poesiomatů stojících v různých oblastech bývalých Sudet – na Šumavě, Tachovsku, Karlovarsku, Ústecku a v Orlických horách. Poesiomaty přitom vznikaly ve spolupráci s místním spolky a jednotlivci, kteří se rozhodli pro záchranu zchátralých staveb. Od 16. srpna budou informace o Poesiomatech na https://poesiomat.cz/v-krajine.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)