Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Až 85 procent Japonců nesouhlasí s vazbami politiků na Církev sjednocení

Ze světa / kir / ČTK / 14. srpna 2022 19:55
Až 85 procent Japonců nesouhlasí s vazbami politiků na Církev sjednocení

Ilustrační foto: Japonská vlajka
Autor: www. wikipedia. org / Creative Commons

Tokio - Až 85 procent respondentů průzkumu agentury Kjódó v Japonsku nesouhlasí s tím, aby měli politici vazby na organizaci jménem Církev sjednocení, známou také jako Moonova sekta, o níž se začalo mluvit v souvislosti s vraždou expremiéra Šinzó Abeho. Japonská média dnes píší, že středeční personální změny ve vládě premiéra Fumia Kišidy kvůli nevyjasněným kontaktům s touto církví měly jen velmi malý pozitivní dopad na důvěru veřejnosti ve vládu.

Po středečních změnách bylo do Kišidovy vlády jmenováno pět nováčků, pět bývalých ministrů bylo povoláno zpět do funkce a pět si udrželo své posty. Premiér všechny členy vlády požádal, aby "přísně zhodnotili jakékoli své vazby na (sektu) a vyhnuli se tím pochybám veřejnosti".

Církev sjednocení byla založena v 50. letech minulého století v Jižní Koreji, známá je mimo jiné pro pořádání hromadných sňatkových obřadů. Pro Kišidovu vládu se stala přítěží po vraždě expremiéra Abeho, jehož údajný vrah tvrdí, že církev jeho matku vydírala a přivedla k osobnímu bankrotu. Muž Abeho vinil z toho, že organizaci propagoval.

Navzdory Kišidovým personálním změnám nejméně pět členů nové vlády a 19 z 54 přidělených ministerských náměstků přiznalo, že má na církev vazby, konkrétně že platí členské poplatky nebo se účastní jejích akcí, napsal dnes list The Japan Times. Agentura Kjódó poznamenává, že dnešní odhalení jsou dalším důkazem existence "možná hluboce zakořeněné sítě vztahů mezi Liberálnědemokratickou stranou (LDP) a Církví sjednocení.

List uvádí, že popularita vlády u japonské veřejnosti mírně stoupla na 54,1 procenta oproti červencovým 51 procentům.

Více než polovina respondentů (55 procent) průzkumu zpravodajského serveru Jomiuri uvedla, že Kišidova reakce byla nedostatečná. Jiný zpravodajský server Nikkei publikoval průzkum, podle něhož u 86 procent respondentů Kišidova reakce nerozptýlila jejich obavy ohledně napojení LDP na Církev sjednocení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)